Георги Първанов. Снимка: БТА

Гладна кокошка просо сънува. С тези думи експрезидентът Георги Първанов коментира изнесената информация, че ще лансира млад политик за най-големия пост в партията и че ще се откаже от надпреварата за лидерския пост в БСП.

„Потвърждавам ясно, категорично и недвусмислено своето намерение да участвам в надпреварата. Апелирам такива дезинформации да не бъдат елемент от това състезание”, заяви Георги Първанов.

Той е на мнение, че трябва да има конкуренция за лидерския пост и че това е състезание на идеи и качества.

При посещението си в Пещера Първанов коментира и въпроса с териториалните претенции на Румъния да получи част от българската акватория в Черно море.

„Може би част от мотивите са икономически – трасето на „Южен поток”?! Ние трябва да признаем, че ако до преди 3-4 години България имаше балканска политика на истински лидер в региона, от времето на ГЕРБ досега нямаме никаква балканска политика, защото нас просто ни няма на тази сцена.”, коментира бившият президент.

По думите му България трябва да отклонява всякакви претенции за вземане на нейни територии и би трябвало да има остра позиция по тези въпроси.

Кандидатът за лидер на БСП не се притеснява и от сблъсък с Бойко Борисов.

„На следващите парламентарни избори ГЕРБ трябва да се свали от власт на всяка цена, но със законни методи”, подчерта Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase