Снимка: БТА
fallback

 Последното предложение на министерството на финансите е до 70% от средствата на Сребърния фонд, наричан „трети стълб“ на пенсионната система, да могат да се инвестират в държавни ценни книжа (ДЦК). Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков в сутрешното предаване на БНТ.

По думите на Дянков до това предложение се е стигнало, като е взет под внимание този процент в европейските страни, които имат Сребърни фондове – и според техния ред за функциониране, делът варира от 50% до 100%. 

Финансовият министър посочи, че се предвижда за тази година максималният процент на инвестиции на средства от Сребърния фонд да бъде определен на 30%, като през следващите шест години постепенно ще нарасне до 70%.

На въпрос за съдбата на „Горубсо-Мадан“ и за неизплатените с месеци заплати на миньорите Дянков отговори, че очаква до края на деня дружеството да има нов концесионер, който да купи правата на собственост от настоящия концесионер "Интертръст холдинг", собственост на Валентин Захариев.

Симеон Дянков уточни, че има трима кандидати за мините.

Вицепремиерът увери, че на място се е убедил, че има всички икономически предпоставки дружеството да е печелившо, и ако не е, става въпрос за лош мениджъмънт. Министърът допълни, че през последните години цените на оловото и цинка растат и единствената причина дружеството да не е печелившо би могла да е, защото добивът е намалял, което не е така.

Финансовия министър потвърди казаното през последните дни от премиера и от новия министър на икономиката и енергетиката за проекта АЕЦ "Белене".

И Дянков посочи, че ако не строим АЕЦ "Белене", по всяка вероятност ще се наложи за закупим вече почти готовия реактор за бъдещата атомна централа. Оттам нататък вариантите са два –  той да се препродаде на трета страна или по възможност през следващите години да се приспособи технически към площадката на АЕЦ Козлодуй и там да има седми реактор.

Днес се провежда заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на работодатели и синдикати, където ще бъдат обсъдени предложенията за промени, свързани със Сребърния фонд.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

!!!!!

преди 12 години

Този фонд никога няма да изплаща пенсии. Ще го последва същата съдба както допълнителното пенсионно осигуряване, а именно ЩЕ БЪДЕ РАЗГРАБЕН от мошенеици инвестиращи го не там където трябва и получаващи срещу това лични облаги.-----------------------------------И все пак тя се въртиГалилео Галилей

25

Анонимен

преди 12 години

Държавата тотално фалира и то година и нещо преди да им изтече мандата на тези бездарници!

24

Raytchev

преди 12 години

И така този важен резерв също ще потъне в дън земя - т.е в нечий банкови сметки ...

fallback