Дянков представи Добрев и Атанасова. Снимка: Impact Press Grouр

Не премиерът Бойко Борисов, а вицепремиерът Симеон Дянков представи пред депутатите кандидатурите на двамата нови министри - на здравеопазването и икономиката, съответно Десислава Атанасова и Делян Добрев.

Те ще поемат овакантените места на подалите преди дни оставки Трайчо Трайков и Стефан Константинов.

От "Атака" възразиха срещу отсъствието в пленарна зала на премиера. Павел Шопов поиска премиерът да бъде поканен в парламента, но мнозинството отхвърли предложението.

Не беше прието и искането освободените министри Константинов и Трайков да обяснят мотивите пред депутатите.

Веднага след като чу от Дянков ласкави думи за себе си и колегата си Добрев, думата поиска Десислава Атанасова и се обърна с молба към опозицията днешният дебат да е конструктивен, а не нападателен.

Още по темата

Опозицията да не скочи на двамата министри, а не по същество да разискват проблемите в двата сектора, които те ще поемат, примоли се тя.

"Смятам, че е необходимо не само да разискваме промените в МС, а да потърсим отговор на няколко въпроса. Добре е днешната дискусия да е дебат за определена политика, не само кадрово, но и съдържателно. Дебат, лишен от политически нападки", призова тя.

Атанасова смята, че най-напред депутатите трябва да си зададат въпроса дали здравната реформа се е състояла и  каква визия има тя като бъдещ министър.

"Като номинирана да заема поста на здравен министър си давам сметка, че промяната на здравната система изисква време и обществен дебат, иска консенсус между лекари, пациенти и политици", отсече тя.

По думите й не трябва да правим политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването.

"Не само здравният министър трябва да полага усилия. Без широка подкрепа няма как да имат успех и най-добрите решения, които ще предложа", отчете тя.

Десислава Атанасова обяви, че си дава сметка как няма да има достатъчно дълго време, за да реализира дълбоки промени в здравеопазването.

Все пак тя обеща да разгледа в дълбочина лекарствената политика на министерсктвото и на НЗОК.

"Трябва да започнем да обсъждаме и концепцията за спешната помощ - заплащане, база и защита на лекарите. Ще предложа и мерки за намаляване на здравоосигуряващите си и за въвеждане на електронна здравна карта, както и за повишаване качеството на предлаганите медицински услуги", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase