Капка и Волен Сидерови вече ще са политически опоненти. Снимка: архив, Булфото

Евродепутатът Димитър Стоянов и депутати отцепници от "Атака" учредяват нова партия на Благовещение, 25 март.

Доскорошната дясна ръка на Волен Сидеров и негов доведен син и депутатите Борислав Стоянов, Валентин Николов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Петър Хлебаров са подали заявления за напускане на партия "Атака" заедно с общински съветници и цели структури на партията от страната.

"Това наше решение взехме заедно след месеци разговори с активисти и граждани, разочаровани от политиката на партия "Атака", които искат запазване на патриотичната идея и борбата за националните интереси на България", се посочва в тяхно съобщение до медиите.

Официално в съобщението не се съобщава името на Капка Сидерова – майката на Димитър Стоянов и доскорошна спътница в живота на Волен Сидеров, която в момента е общински съветник в Столичния общински съвет. По неофициална информация обаче тя ще стои зад новата политическа сила. 

Преди месец тя и синът й загатнаха, че е възможно да направят нова партия, но не самоцелно, а ако има желание у хората.

Според Капка Сидерова над 90% от структурите на "Атака" са готови да напуснат и да тръгнат след тях, а идеята на патриотизма трябва да бъде продължена.

Още по темата

Новата партия ще трябва да отговори на обществените нагласи и желанието в България да съществува политически субект, който да отстоява традиционните патриотични ценности, допълват учредителите.

Капка Сидерова се раздели с лидера на националистите през есента на 2011 г., след като 20 години бяха заедно.

Скандалите в партията избухнаха с пълна сила, след като Димитър Стоянов поиска оставката на Сидеров. Възникна и спорът кой иска да превземе партията – депутатката Деница Гаджева, за която се твърди, че е в близки отношения с лидера на Атака, или Капка Сидерова, която вече се е разделила със Сидеров.

След раздялата законната му партньорка беше свалена от поста главен редактор на партийния вестник.

Паралелно със семейните трусове "Атака" остана само в 10 депутати в Народното събрание, което е минималният брой за парламентарно представителство.

След семейнитe драми изплува и въпросът за парите. Бивши съпартийци обвиниха ръководството на партията в злоупотреби с пари от държавната субсидия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase