Цветанов се сети за разговор между Борисов и Трайков. Снимка: Impact Press Group

Трайчо Трайков обиди много ГЕРБ с това, че той нямал никакво отношение към партията и към партийното ръководство, за да си депозира оставката.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по повод отстраняването на икономическия министър Трайчо Трайков. Трайков обясни, че не е депозирал оставката си пред Изпълнителната комисия на партията, тъй като той не бил неин член. От думите му стана ясно, че ръководството на ГЕРБ е обсъждало оставка, която реално не е била подадена.

"Във всяко едно назначение винаги има политически мотиви“, заяви Цветанов пред TV 7.

"Той беше избран с подкрепата на ГЕРБ. След като кредита на доверие вече го няма, е съвсем нормално да се разделим", категоричен е МВР шефът.

По думите му решението за освобождаването на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов е политическо и е за добро.

„Мога да кажа, че в конкретната вечер, за която става въпрос, когато водих разговора с него, за да взема на хартиен носител оставката, Трайков имаше и телефонен разговор лично с премиера. И в тази посока е толкова некоректно всичко това, което се говори. Но аз ще запазя едно по-голямо мълчание в тази посока. Не бих искал да говоря за него, защото все пак сме били в един екип, били сме в един отбор“, обясни още Цветанов.

От думите на Трайков вече стана ясно, че по време на полета от Катар към България въпросът с неговата оставка не е бил обсъждан. След като кацнал самолета, Цветанов му съобщил, че има политическо решение той да бъде отстранен.

"Никой министър не може да води самостоятелна политика. Всичко се прави от правителството в интерес на българското общество", убедено заяви Цветан Цветанов.

По повод проекта за АЕЦ "Белене", заради който от Синята коалиция изказаха съмнения, че Трайчо Трайков е отстранен, Цветанов коментира:

Още по темата

„Вече в тази посока не трябва в никакъв случай да се връзваме на тези евтини номера – аз съм бил борецът за правда и свобода, а всъщност те ме натискаха да прокарвам някакви интереси. И премиерът много ясно и категорично го каза, че докато той е премиер на страната и докато това правителство се управлява от премиера и от парламентарната група на ГЕРБ се подкрепя, всъщност няма да има българо-руски проект в АЕЦ „Белене”. И оттам нататък всякакви подобни спекулации, те са несъстоятелни и, разбира се, те са без абсолютно никакво реално покритие“.

По отношение на битката Първанов-Станишев и обещанията на експрезидента, че ще вкара 140 депутати в следващия парламент, вицепремиерът заяви:

"Първанов се изказа все едно отива на циганска сватба. Всеки един от тях двамата в момента е готов да говори за чудеса от храброст. Да не забравяме, че Първанов бе архитект на правителството на Тройната коалиция. И той посочи премиера. Сергей Станшиве обаче си повярва, изхарчи доста пари да си лъска имиджа с компании като Хохегер и др.", заяви Цветан Цветанов.

По думите му, ако са дадени пари на лобист, би трябвало да има положителни доклади от Брюксел, а последният евродоклад за кабинета Станишев бил смазващ. Той припомни, че тъкмо през 2009 г. бяха блокирани и еврофондовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase