Трайчо Трайков Снимка: архив, БТА
fallback

Защо чак сега си отиват здравният и икономическият министър? Управляващите имат дефицит на кадри, нямат визия и програма. Не са нужни нови министри, а нов кабинет. Персоналните смени в правителството са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм. Това бяха част от мненията на опозицията по повод двете оставки в правителството на министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов.

"Въпросът е защо чак сега Трайчо Трайков подава оставка, а не защо я е подал", коментира пред журналисти в парламента депутатът от левицата Румен Петков.

„Трайков провали два туристически сезона, провали проекта "Белене", който е от изключително значение за нашата енергийна и икономическа сигурност и трябваше да се "оцапа" в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката“, изреди Петков.

По думите му Трайчо Трайков всеки ден е имал повод да си даде оставката.

„Може ли да провалиш летния сезон със скандала с неизвозените туристи, да не изпълниш разпоредби на ЕС, може ли да провалиш зимния сезон - една седмица нямаше ток в отделни комплекси, и да седиш министър, който отговаря за туризма“, запита червеният депутат.

Според него трябва да се търси ново правителство, не нови министри.

Персоналните промени в кабинета са опит да се реанимира един сериозно болен политически организъм, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.  Според Местан дори генерален ремонт на кабинета няма да спаси положението за ГЕРБ.

Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две министерски оставки, си прави грешни сметки, е мнението на заместник-председателя на ДПС.

По думите му спадът на доверие е неизбежен и ГЕРБ има нужда не само от персонални промени, но и от дълбока, генерална корекция на политиките си. В това отношение правителството е немощно и не е в състояние да генерира актуални и полезни политики, тъй като няма осмислена визия за развитието на страната, каза Местан и добави, че това е големият дефицит на властта, който не може да бъде запълнен с персонални промени.

Той попита дали новият здравен министър ще представи информация каква е щетата, нанесена на българските граждани и на бюджета, заради бездействието на правителството по отношение на цените на лекарствата.

"Отговорността на премиера е в акта на предлагането на министрите и този номер - министърът е сгрешил, махнах го и темата е приключена, вече няма да сработва", посочи Местан.

„Енергийният октопод започва да печели битката“, коментира  лидерът на СДС Мартин Димитров по повод на оставката на Трайков.

АЕЦ "Белене" е истинската  причина за смяната на Трайков, смята Димитров. Той посочи, че макар да е имал различия по доста въпроси с Трайчо Трайков, смята, че министърът е имал правилната позиция по проекта "Белене".

Това, че трима министри на здравеопазването са сменени досега, показва една сбъркана кадрова политика на управляващите, отбеляза Мартин Димитров. Друг е въпросът, че който и да дойде в момента, след три години закъснели реформи едва ли ще може да свърши вече някаква работа, заяви синият лидер.

Явно ГЕРБ има кадрови проблеми и дефицити, каза от своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод на оставките в кабинета.  Той предложи да помогне на ГЕРБ с хора и в сферата на икономиката, и на здравеопазването, ако им липсват такива. Текучеството, особено в министерството на здравеопазването, е доста сериозно, допълни Сидеров.

Според него разместванията идват оттам, че ГЕРБ няма визия и  програма. При липса на визия за страната няма значение дали  Трайков, или друг ще е министър. Този, който сега ще го замести, ще продължи същата политика, смята лидерът на националистите.

Oще по темата
Сидеров припомни, че преди време "Атака" е поискала оставката  на Трайков. Това беше не заради протоколни гафове, а заради липса на политика в това министерство, както и заради лобистки интереси за чужди монополи, коментира той.

Затова за Сидеров е удовлетворително, че Трайков напуска правителството. Тук въпросът е обаче, че това не се случва, защото трябва, а заради протоколен гаф, посочи лидерът на "Атака" и попита защо, ако има протоколен гаф, не се иска оставката и на Николай Младенов.

Депутатите от управляващото мнозинство се защитиха от нападките на опозицията. 

„Колко да са чести смените на министри се определя от дневния ред на обществото, когато има недоволни от работата на различни сектори, е естествено да има смени“, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

На въпрос защо си отива Трайков, Главчев посочи, че няколко пъти премиерът Бойко Борисов завоалирано се е опитал да каже, че е недоволен от неговата работа. Общо взето, в политиката трябва да се чете и между редовете, добави Главчев.

Според него оставката на здравния министър Стефан Константинов е логично действие, когато обществото не е доволно от това, което се случва в здравния сектор, въпреки големите усилия, които е положил министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Народен избирател

преди 12 години

Не сте прави за липса на кадри в ГЕРБ.Да тръгнеш с кола из България и по кръстопътищата пълно с кадри от капацитета на ГЕРБ - от цитатана Б.Б как подбира кадрите си.Лошо ще стане кагато Борисов прокара магистралите и ще намалеят кадрите - по малко кръстовища. въобще крайно време е да спрат да си играят и да сдадът властта и да заприличаме на държава.ВИДЯХМЕ В КАТАР КАК СЕ ОТНАСЯТ КЪМ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ.Голяма победа - 100 млн ЩД ще инвестират у нас от Катар, колкото една зала Армеец

51

Анонимен

преди 12 години

Правилният въпрос не е ЗАЩО ЧАК СЕГА а ЗАЩО ТОЛКОВА МАЛКО!!!Най бих се радвал на оставките на Дянков и Игнатов а ако ББ си отиде ще е най-добре!!!

50

до 32

преди 12 години

СССР / USA Рунд Първи !===много смешно, така е като не знаете как се прави политика, ще си правят и те рундове тука, а вие си назначавайте некадърници и ги оставяйте да развяват гайдата наоколо както си знаят и както обикновено става, за да може рундовете да се превръщат в пълен цирк за сметка на цялата държава

fallback