Здравеопазването щяло да се финансира от бюджета, смята Борисов. Снимка: архив, БТА

Парите, които ни трябват, са три пъти повече от това, което бихме могли да вземем от Брюксел.

Това казва премиерът Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

Той информира, че е проведено съвещание с няколко министерства за приоритетите на правителството до 2020 г., за да се види по кои европейски програми да се кандидатства. Целта е да защитим успешно парите, които ни трябват през следващите години, пред ЕК.

„За съжаление това, което ни трябва, е с три пъти повече от това, което засега се предлага от Брюксел. Така че ще предстоят тежки преговори и затова ние изтегляме всичко това по-рано, за да можем да защитим интереса на държавата по-рано. Сиреч, на масата в Брюксел да има нашите предложения и да можем да се борим за всеки един проект, защото само Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщението може да изхарчи, образно казано, всички пари“, обяснява премиерът.

Само на Министерството на околната среда и водите в т. нар. водоснабдяване и канализация и битовите отпадъци в страната му трябват най-малко 10 милиарда лева.

„Така че, доста тежка задача ни предстои, затова беше важно да намерим консенсус и съгласие между всички тези министри, за да може Томислав Дончев още от сега да направи своите заявки, а и всеки министър, когато отива в Брюксел да знае и другите проекти, които са жизнено важни за страната, за да не тегли само чергата към своето министерство, а комплексно да приоритизираме важните за страната неща“, обяснява още Борисов.

Той добавя, че е включено електронното правителство, енергийната ефективност и образованието.

„Съжалявам, че здравеопазването никъде не го е имало“, вметва здравният министър Стефан Константинов, който все още не е ясно дали ще запази поста си.

„За здравеопазването имаме достатъчно пари от вътрешния бюджет и така или иначе се работи в тази посока“, отрязва го Борисов и добавя:

„Разбира се, ние не сме изключили здравеопазването, но сравнително по-малко пари там бихме могли да вземем от Брюксел. Тук, да речем, само един жп проект или софийското метро – разширението на трети метродиаметър, са огромни пари и, разбира се, това, което сме обещали на Северна България – да се борим докрай за АМ „Хемус“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase