Снимка: Ройтерс
fallback

Очаква се значително поскъпване на природния газ от 1 април. Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Само преди седмица Семерджиев беше категоричен, че от началото на април цената на природния газ няма да се увеличи с повече от 7-8%, въпреки че предложението на Булгаргаз е за поскъпване с близо 26%.

Сега шефът на регулатора посочи, че от април ще бъдат вдигнати и цените на парното отопление, като се отчете и увеличението на синьото гориво не само от април, а и от януари, когато то беше близо 5%.

„За съжаление очакванията ми, че нивата на цените на петролните продукти ще се успокоят, не се сбъдна - имаме рекордни цени на петролните продукти, а цените, по които се изчислява стойността на природния газ у нас зависят от тях“, мотивира променената си позиция Семерджиев.

Той допълни, че в посока поскъпване на газа влияе и съотношението долар-евро. По думите му всички тези фактори водят до повишаване на цената на природния газ.

Същевременно Семерджиев отказа да потвърди също направената съвсем наскоро прогноза, че цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли няма да се вдигне с двуцифрено число.

Сега председателят на ДКЕВР каза само, че значителното увеличение на цената на природния газ ще повиши допълнително цените на електроенергията от когенерации, което ще повлияе и върху формирането на цената на тока.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

михаил

преди 12 години

за што мой прапрадед погиб освобождая болгар от османов они видно в гробу перевернулись если бы увидели что наделали братушки сейчас но баба с воза кобыле легче

127

питане

преди 12 години

Питам следното: Такава комисия ДКВЕР има ли в другите държави от Европейския съюз и има ли там такива тримесечни увеличения на ток, газ и др. Има ли и как работи? Или я има само у нас. Този който отговори, моля да каже какви са цените на тока и газа и процентно има ли увеличение за 2.11г. за да сравним. Благодаря предварително.

126

Мунч0

преди 12 години

Е тоя път ни изненадахте!Тая книжна "чудовищна" икономика, която ни рекламирате последните години ни носи само приятни изненади напоследък. Ток, водица, парно, комуникации, данъци някакси изненадващо нарастнаха с 30-40%. Някакси пак изненадващо започнахме да обедняваме главоломно. Изненада ще ако свалим навреме това правителство преди да почнем масово да емигрираме.

fallback