Кристалина Георгиева Снимка: Reuters
fallback

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Oще по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Анонимен

преди 12 години

България по-добре да инвестира толкова средства в реновирането на електропреносната мрежа, отколкото в изграждането на нова атомна централа. АЕЦ Белене в никакъв няма да е рентабилна, и в най-добрият случай ще сме на нулата като финансов показател. Уранът поскъпва, както и "гробищата" му. Атомната енергия е евтина, но ще поскъпва, а възобновимата е скъпа, но ще поевтинява. Нека изградим една енергийноефективна България за децата си!

154

от 184

преди 12 години

Не отричам, че АЕЦ Козлодуй е един от най-добрите проекти, правени някога в България, но трябва да мислим за утре, не за вчера. През 2012 година "утре" определено не е атомната енергия!

153

Анонимен

преди 12 години

Кога ще разберете, че при построяването на нова АЕЦ, България става силно зависима от Русия, и ще продължава да продава предостатъчното си електроенергия на съседките си за безпари. Атомната енергетика беше иновативна през 70те години... Германия иска да се откаже от атомните си централи, ние искаме да строим нови?!? Вашите деца и внуци ли ще складират радиоактивните отпадъци, защото сте искали да не плащате за ток?! Безотговорни хора без елементарни познания в енергетиката пишат тук...

fallback