Димитър Марков предпочете да напусне министерството. Снимка: МТСП

Началникът на кабинета на социалния министър Тотю Младенов – Димитър Марков, е освободен от поста, съобщиха от социалното министерство.

От ведомството уточняват, че освобождаването му е станало още на 7 март "по лична молба".

Справка на министерството обаче показва, че той не е върнал цялата сума от получени бонуси.

За периода 2009 - 2011 г. Димитър Марков е получил общо 15 275 лв., от  които е върнал 4 070 лв. - сумата за миналата година. Останалите 11 205 лв.(за 2009 г. и 2010 г.) не са върнати.

Всички останали членове от политическия кабинет на социалното министерство са върнали в срока, определен от премиера Бойко Борисов, допълнителните възнаграждения на обща стойност 31 693 лв.

Министър Тотю Младенов не е получавал допълнителни възнаграждения под никаква форма за този период, уточняват от социалното ведомство.

Заради невърнати бонуси вече беше уволнен началникът на кабинета на министъра на околната среда и водите Нона Караджова - Владимир Стратиев.

По време на скандала с бонусите Борисов заплаши с уволнение висшите държавни чиновници от политическите кабинети, които не върнат допълнително получените средства по време на управлението на ГЕРБ. 

Междувременно стана ясно, че над 1 600 000 лева са получили като ДМС служителите на Агенцията по вписванията през 2011 година.

Със заповед на предишния правосъден министър Маргарита Попова бившата началничка на агенцията Виолета Николова е взела пари само през октомври и ноември 2010 година и по три хиляди всеки месец от януари до август миналата година.

Без заповед Николова е взела 48 000 лева, отчете сегашният министър на правосъдието Диана Ковачева.

Заместничката й Галена Славова е получила 21 500 лв. ДМС със заповед на Попова и МП. Тя обаче е взела пари и без заповед на министъра.

Още по темата

През 2011 година главният секретар е получил 14 612 лв, финансовият контрольор - 11 668 лева, директорите на дирекциите общо 109 377 лева, а регионалните директори - 66 150 лв., посочи Ковачева.

Заместник-министрите на правосъдието миналата година са получили общо 23 200 лева ДМС. Христо Ангелов е върнал бонуса си, въпреки че е от екипа на Маргарита Попова.

Бившият правосъден министър не е вземала допълнителни пари. Попова вече публично се обяви против решението на премиера за връщане на бонуси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase