Депутатите недоволни от Константинов. Снимка: Булфото
fallback

Откакто Стефан Константинов е министър на здравеопазването, няма добър диалог между институциите, заяви шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"За тази година и половина нещата не вървят никак добре. Не само с БЛС, но и с пациентските организации. Със здравната каса отношенията им са много обтегнати", коментира тя пред Нова телевизия напрежението в здравния сектор заради цените на лекарствата.

Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.

Атанасова отбеляза, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. И изпълнителната власт трябвало да си поеме отговорността.

Според нея предложените мерки от Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели.

"Имаше достатъчно време за промени в подзаконовата нормативна база. Тези предложения в голяма част от тях са добри, но смятам, че са закъснели. Не е сега моментът да се променя", отсече шефката на здравната комисия. 

Тя отбеляза, че част от мерките на здравния министър са законодателни.

Oще по темата

"За всички е ясно, че промени в законодателството за 5-6 дни не може да има. Такъв е законодателният процес. В най-бързият случай минават около два месеца", посочи Атанасова.

Според нея голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба.

"През тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени", захапа отново здравния министър шефката на комисията в парламента. 

Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова съобщи, че и в момента този механизъм съществувал, но явно не работил.

Атанасова разкритикува и друго от предложенията на здравния министър, че цените на лекарствата трябва да бъдат съобразени с цените от 2010 година.

"Очаквам министърът да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че в закон може да запишем цени на нива от преди две години. Той предлога да се вземат цените през 2010 година, когато е имало възлагане на обществени поръчки чрез търгове на МЗ – съвсем различен модел", отбеляза още Атанасова.

"Този мораториум, които се предлага – за връщане на цените на лекарствата от 2010 година, не знам дали въобще ще сработи. Ние нямаме възможност да запишем в закон за здравното осигуряване, че цените на лекарствата се запазват към 2010-та. И защо точно към 2010 година, а не към 1989 година. Очакваме от министъра на здравеопазването да ни предложи някаква конкретика", добави тя.

Според нея Константинов е бил запознат с цените на лекарствата. Вчера здравният министър заяви, че е бил подведен от кореспонденцията с бившия зам.-министър Гергана Павлова и представи публично кореспонденцията и докладите с нея, и с НЗОК по темата.

"Постоянно се вадят доклади, писма между институциите, мисля, че е изключително грешен подход. Тези две институции – МЗ и НЗОК трябва да работят в полза на пациента. Той е бил запознат, дали е пропуснал да прочете цялата кореспонденция, да се запознае с нея – не знам, твърде е възможно. Под тази кореспонденция обаче стои неговият подпис", отсече Атанасова.

Тя отрече, че има предложение към нея да става здравен министър. Вчера премиерът Борисов също отрече появилата се информация в медиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

отчаян лека

преди 12 години

Константинов, макар и с уговорки, се опита нещо да направи. И пресече интереси, поради което си замина. Именно това дуловско недоразумение му сплете всички интриги - Симеон Дянков му остави две верни нему заместнички, а сервитьорката от Дулово - верния като куче Чавдар Маринов шеф на дирекция. Сега ще скрият, че срещу него има повдигнато обвинение за кражба - когато е бил шеф на девинската болница е коснал към 150 хиляди лева. Но понеже е верен на Десито, ще й стане заместник. Честито!!!

57

Лекар

преди 12 години

На тоя му е нужен един здрав бой и да си ходи на село!

56

реалист

преди 12 години

На всички е ясно,че Константинов защитава интересите на Софарма и Огнян Донев за високите цени на лекарствата и ако продължаваме така скоро може и да го направим другаря Донев милиардер! Константинов не иска да паднт цените на лекарствата сериозно,така че да си ходи!!!

fallback