Ива Пушкарова и Маргарита Попова. Снимка: БТА
fallback

Вицепрезидентът Маргарита Попова обеща прозрачност при отделните случаи на помилване. Тя заяви, че няма престъпления, за които никога не би помилвала.

„Помилването е акт на милост, акт на великодушие от страна на държавния глава, като се съблюдава балансът и правилата за справедливост, каза тя на пресконференция, на която представи членовете на новата Комисия по помилването, която работи от 23 февруари.

Вицепрезидентът посочи, че към момента има около 380 молби общо. 130 са заварени от предишната комисия. До вчера е имало около 80 решени преписки,  за всички се е произнесла с отказ от помилване.

Най-много молби за помилване има от местата за лишаване от свобода в София, Стара Загора, Ловеч и Пазарджик.

Oще по темата

540 досиета са разгледали от предишните два мандата. Анализирана е работата на предишната комисия и е изготвен анализ, който ще бъде оповестен идните дни.

"Помилването е вътрешно опрощение на човека. Опрощаване не се дава често и затова празникът Прошка е един път в календарната година. Опрощаването се прави внимателно с оценка съблюдаване на хуманните принципи и важното обстоятелство за спокойствие в обществото", коментира Маргарита Попова.

Вицепрезидентът заяви, че активно ще искат съгласие от страна на молещите за помилване да бъдат обявявани личните им данни, когато има издаден указ за тяхното помилване.

„Не беше хубаво, че работата на предишните комисии е била забулена в тайнственост. Жалко, че не е имало по-голяма откритост”, коментира тя.  В състава на новата Комисия по помилването са Ива Пушкарова - преподавател по наказателно и международно наказателно право и председател на комисията. Членове са Юлия Бояджиева - дългогодишен криминолог, проф. Снежана Начева - преподавател и учен, д-р Владимир Велинов - съдебен психиатър, Петя Тянкова е член на ротационен принцип. На всеки 6 месеца един от членовете ще се сменя.

„Дали ще се съобразявам с решенията на Комисията, вътрешният ми глас на професионалист ми казва, че много уважавам членовете, които ще участват и знам, че няма как да не се съобразя с техните решения. Президентът не е задължен да се съобразява с решенията на комисията. Становищата и решенията на комисията не са задължителни за президента”, посочи Попова.

Комисията ще се отчита всеки месец за работата си през предходния чрез страницата на президентската институция.

След избухването на скандала с помилванията Ангел Марин обяви, че за двата си мандата от 2002 до 2012 г. е помилвал 533 души и не уважил молбите на други 7900 осъдени.

За 10 години на "Дондуков" 2 бившият вицепрезидент на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души. Той беше обвинен в непрозрачност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

посеидон

преди 12 години

Пушкарова ми прилича на опаковка от шоколадче кума лиса преди 90-та година

18

xyz-anonimen

преди 12 години

Kogato edna jena osven,4e e na4alnik e i grozna -tova ozna4ava,4e tq osven,4e e prokleta,tq e i kompleksarka!I si go izkarva na majete okolo neq!Takiva jeni sa vredni za ob6testvoto i Vselenata!!

17

УЖАСНО Е ....

преди 12 години

ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ МАЗНЯГИТЕ

fallback