Снимка: БТА

Да се забрани изваждането на партийна субсидия от една партия или коалиция и прехвърлянето й в друга, иска лидерът на ДСБ Иван Костов. Днес той внесе тази промяна в Закона за политическите промени.

Костов настоява да бъде премахнато понятието „независими народни представители, обявили принадлежност”. Ако промяната бъде приета, субсидията ще може да се преразпределя само между отделните партии в коалиция, но не и да бъде превеждана на партия извън нея.

„Става въпрос за народни представители, избрани от коалицията, с нейната листа, които казват „аз съм представител от еди-коя си партия, преведете там парите”. Но те не са независими, защото са от коалицията. Т.е. отпада сегашния крайно съмнителен смисъл на термина „хем независим народен представител, хем обявил принадлежност към”, обясни идеята си Костов.

„Никой народен представител не може да бъде спрян да си промени предпочитанията. Може да отиде и да подкрепи друга парламентарна група, това става и по света, става дори в страна с няколко века демокрация като Великобритания. В този смисъл не е това целта на този текст, а премахването на вашите и обществените съмнения, че това става за пари, т.е. че това е политическа корупция”, добави той.

Вчера парламентът отхвърли с мнозинство промени в закона за политическите партии, внесени от Синята коалиция, с които се предлагаше да отпадне възможността държавната субсидия за партиите да следва депутата.

Съпредседателят на дясното обединение Иван Костов и лидерът на „Атака” Волен Сидеров обявиха, че сегашният текст всъщност се тълкува повратно, защото се отнася за разпределението на субсидията в рамките на коалициите.

Социалистите подкрепиха идеята и изразиха готовност да върнат парите, преведени им заради декларирана към тях принадлежност. Единствен от ГЕРБ се изказа Лъчезар Иванов, който припомни, че тъкмо по времето на тройната коалиция е приет спорния текст, за да се отцепят хора от „Атака”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase