Снимка: Impact Press Grouр
fallback

"Към днешна дата всички надвзети пари от 2009 година досега са върнати", обяви премиерът Бойко Борисов пред министрите си.

Така за втори път в рамките на две седмици той говори само пред камерите, но не и пред репортерите, които обсадиха днес МС, за да чуят от устата му кой какви ДМС-та е прибрал от настоящите управляващи.

Под прожекторите Борисов пресметна, че в специалната сметка, открита за връщане на бонусите в БНБ, са преведени 603 675 лева, получени от министри, зам.-министри, началници на кабинети и областни управители.

Oще по темата
Борисов обяви, че парите все пак са взимани абсолютно законно, защото законите, изготвени от предишните управляващи, са позволявали раздаването на бонуси.

"Не знам дали в историята има случаи чиновници, които са взели законно бонуси, да върнат парите", похвали се премиерът.

Министрите, заместник-министрите, членовете на политически кабинети, областните управители и техните заместници, както и служители на държавната администрация, вече няма да имат право на възнаграждения за участие в съвети, комитети, комисии, работни и експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, реши междувременно правителството. 

Предложението е на финансовия министър Симеон Дянков с мотив, че  така ще се отговори на обществените очаквания за прозрачност в държавния сектор.

Борисов допълни, че утре ще бъдат готови данните за това какви допълнителни възнаграждения са взимали предишните правителства.

Борисов даде само един пример с бившия заместник финансов министър и впоследствие съветник на предишния президент Георги Първанов - Кирил Ананиев, който по неговите думи е взел 540 000 лева бонуси.

Министър-председателят призова още Ахмед Доган, Сергей Станишев и всички министри и зам.-министри от тройната коалиция да върнат надвзетите пари.

"Да видим какво ще направят", каза Борисов.

Той обвини предишното правителство, че "са си раздавали пари, произвеждали са милионери", отсече премиерът.

На правителственото заседание той обяви още, че част от събраните пари ще отидат за лечението на болния от левкемия 18-годишен младеж Йордан Стоев.

В последните седмици тече усилена кампания за събиране на средства за скъпоструващо лечение на момчето в чужбина. За специалните процедури са необходими повече от 214 хил. лева.

Премиерът Борисов призова неправителствените организации да отидат при Доган, Станишев и членовете на техните партии, за да съберат и от тях пари за лечението на болни деца.

"Вие, щом сте инициативен комитет, от тука и при Доган. Милионите от хонорарите, при Първанов от неговите съветници, които с толкова пари са били. Защото има там и друг – Чавдар Георгиев - и той е със стотици хиляди и други, при Станишев - за други деца, болни. Ще ви кажа горе-долу какви пари може да съберете, ако сте активни – не по-малко от 7 - 8 милиона. Те са много повече, но ако тези политически партии постъпят както партия ГЕРБ, поне 7 - 8 милиона, а ние ще ви помогнем, защото сме ги извадили от 2005 година", обърна се премиерът към членовете на инициативния комитет, който събира пари за лечението на Дани. Част от комитета присъстваше на заседанието на МС днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

ива

преди 12 години

бонуси са получавали и Управляващите в БНТ - управителния съвет на телевизията. Нека да върнат бонусите които си раздават всеки месец. защо си траят. тези хора срам нямат, ама как да имат като Качарчев е съветник по финансовите въпроси, а по образование е геодезист, а директорката на финансова дирекция Маргарита Николова е инжинер по професия. Ще вземат с пълни шепи, а бедните хора и болните ще .....мизерстват...

227

petar

преди 12 години

Качарчев които е взел милиони от МФ, а сега източва БНТ заедно със своята свита във финансовата дирекция на БНТ, само петни имиджа на Бойко. Такива хорат нямат място сред управляващите те са за разследване! БНТ е под ръководството на партия АТАКА -бюджета на БНТ се управлява от най-голямата АТАКИСКА - Маргарита Николова.

226

Депутати

преди 12 години

240 броя милионери, бълха ги ухапала с тези смешни за тях 600 бона - НАШИ ДАНЪЦИ!

fallback