Снимка: БТА

По-тежки наказания за убийците на пътя се готвят с промени в законодателството у нас. 

Предвижда се да отпадне възможността за споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя.

По-суров ще е законът и за водачите, прегазили хора на пешеходни пътеки, както и при превишаване на скорост или употреба на алкохол, предлагат депутати от управляващото мнозинство.

Темата беше обсъдена в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според измененията ще се завиши наказателната отговорност за шофьорите, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червено или карат със скорост над 50 км/ч от разрешената. 

Минималното наказание за причиняване на смърт по непредпазливост вече ще е 1 година затвор, а максималното - 5 години. Условна присъда при убийство на пътя ще е възможна само ако шофьорът не е превишил скоростта, не е употребил алкохол или наркотици и смъртта не е настъпила на пешеходна пътека, на тротоар или при червен светофар.

Очаква се в рамките на месец промените да бъдат приети от парламента.

Вътрешният министър Цветанов коментира, че се обсъжда възможността с промяна в нормативната уредба общините сами да могат да решават къде да поставят т.нар. легнали полицаи.

"Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, е агресивното поведение на пътя и превишената скорост", изтъкна шефът на вътрешната комисия в парламента  Анастас Анастасов от ГЕРБ.

"Промените няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание от лишаване от свобода", посочи той.

Близки на загинали при катастрофи поискаха за пореден път оставката на зам.- главния прокурор Валери Първанов заради думите му, че "деца умират по различни причини" и че споразуменията за условни присъди за предизвикалите смърт на пътя шофьори са държавна политика поради липса на места в затворите.

Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка. Родители на загинали деца при катастрофи заявиха, че не са доволни от извинението, което той е поднесъл чрез сайта на прокуратурата.

Цветан Цветанов коментира, че думите на Валери Първанов са тежко и несъстоятелно изказване. Според Анастас Анастасов заместникът на Борис Велчев е допуснал грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase