Мирослав Найденов Снимка: архив, БТА
fallback

„Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне”, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов на среща с представители на горския сектор в град Ракитово.

Една трета от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал - дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса, допълни Найденов.

Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население, няма да предлага на борсата.

Останалите две трети от дървесината задължително ще се реализират на търгове до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шесте предприятия и ще бъдат еднакви за всички, каза още министърът.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива.

Министърът ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете.

33% ще бъдат разпределени в пакет от 100 до 1000 куб., който е предназначен за малките фирми; пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми и над 50 000 за големите.

Oще по темата

Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдат запазени, като ще бъде разписано под „местна фирма” да се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие, разясниха от земеделското министерство.

Продажбата на дървесина на стоковата борса започна след скандали и протести на дърводобивни и преработващи фирми.

От БСП бяха сред най-отявлените противници на търговията на борсата и дори обявиха, че дават земеделския министър на прокурор, защото уреждал тлъсти комисиони от 1,8 млн. лв. за приближени на управляващите фирми.

Самият Найденов отговори, че такива комисионни се раздавали само по времето на БСП, сега сумата била 20 000 лв. и щяла да бъде дарена за пострадалите в село Бисер.

От бранша пък се оплакаха, че дървесината от борсата се купува от 5-6 определени фирми.

"Лично аз се ангажирам с провеждането на сериозен контрол върху дърводобива в страната", зарече се още Найденов.

"5 млн. куб. метра годишно е добивът на дървесина. Данните са, че близо 1,5 млн. куб. метра се крадат. Кранчето ще се затегне и лично аз се ангажирам с това", увери той.

"Ще има драстични мерки за законността на дървесния материал, който се изнася", заяви Найденов.

"Тъй като имам сигнали за незаконен износ, още днес пускам заповед за физически контрол на всички пратки на дървесина – от Агенцията по горите до митниците. Ще се следи стриктно всичко, което се изнася – дали притежава необходимите разрешителни, фитосанитарни сертификати и всички останали документи", зарече се още министърът.

Той допълни, че няма как да се ограничи износът за Гърция, тъй като е член на ЕС и има свободно движение на стоки.

За Турция на този етап също не може, тъй като тя е подписала митнически договор с ЕС и България едностранно не може да наложи забрана за износ. Търсят се обаче възможности за ограничаване на експорта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 12 години

А беше едно пънене преди няколко седмици :), как той никога няма да допусне да се продава другаде освен през борсата. Като си спомня направо ме стяга корема от смях. Никога не е късно чевек да се изложи, ама на въпросния министър май вече му стана навик. Не знам дали става за земеделски министър, ама за циркаджия еша си няма!

24

cdsa

преди 12 години

Ех! Ама как хубаво ги е научил Бойко да си променят мнението бързичко. Какъв чудесен пример за ортодоксален бойковизъм - днес едно - утре съвсем друго! Браво гербери, очевидно е, че нямате твърда позиция нито за пред ЕС нито за пред Народа! Некадърници!

23

Анонимен

преди 12 години

ДО ОНЯ ДЕН СЕ ПРАВЕШЕ НА МЪЖ И СА ЗАПЪВАШЕ, КАТО КАЗВАШЕ ЧЕ НЯМА ДА ОТМЕНИ ТЪРГОВИЯТА НА БОРСАТА. СЕГА ЯВНО БОРИСОВ МУ СЕ Е ОБАДИЛ ПО ТЕЛЕФОНА И МУ Е ДРЪПНАЛ УШИТЕ, ЗАТОВА СЕ ИЗВЪРТЯ НА 180 ГРАДУСА

fallback