"Лукойл" отчита загуба четвърта година. Снимка: архив Булфото

ДАНС да провери имат ли основание съмненията за пране на пари в "Лукойл", както и паричните потоци на компанията, призоваха от ДСБ.

От данни, публикувани на сайта Energy EU, се вижда, че от всички 27 страни от ЕС България има най-високите вътрешноиндустриални цени на дизела и на бензина.

Според  Димитър Бъчваров, член на националното ръководство на ДСБ, държавните институции трябва да обяснят защо въпреки тези данни "Лукойл" вече четвърта година отчита загуби от 10 евро на тон преработен петрол.

За сравнение Бъчваров даде Швеция, която при една от най-ниските вътрешнииндустриални цени на дизела и на бензина, печели 10 евро от преработка на тон петрол.

Той допълни още, че в Швеция средната работна заплата е осем пъти по-висока, корпоративният данък, който у нас е 10%, а в Швеция е почти три пъти по-висок.

"Дълг на държавните институции е да изяснят тези аномалии", заявиха от ДСБ.

Още по темата

Бъчваров допълни още, че е очевидно, че в "Лукойл" стават неща, които трябва да бъдат осветени и да се види истинската причина за високите цени на горивата.

От ДСБ коментираха и преговорите с председателя на борда на директорите "Газпром" Алексей Милер.

По думите на Бъчваров, българската страна отново е била в слаба позиция и резултатът е отново "договорихме се да се договорим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase