Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Снимка: архив Булфото

Българската администрация трябва да работи спокойно, по правилата, а и да бъде добре платена и мотивирана, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той обясни, че очаква сериозен дебат в парламента за бонусите и допълнителното материално стимулиране.

Държавният глава допълни, че се надява Народното събрание да направи промени в Закона за администрацията, които най-после да гарантират правила за една мотивирана работа на държавната администрация.

Плевнелиев каза, че в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството не е взимал бонуси.

От своя страна вицепрезидентът Маргарита Попова, която преди да заеме този пост бе министър на правосъдието, заяви, че не съветва служителите в бившето й ведомство да връщат бонусите, защото те са получени абсолютно законно и по правилата.

Тя обаче обясни, че заместник-министрите, който са членове на политическите кабинети, трябва да се откажат от тях.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че всички в нейното ведомство вече са върнали получените бонуси.

Тя обясни, че днес е превела 1400 лева по сметката, която Министерството на финансите откри за тази цел. Павлова е взела парите в качеството си заместник-министър.

"Аз като министър не получавам бонуси и няма как да получавам. Имала съм възможност да дам допълнително възнаграждение на някои служители, но всичко е по закон. Няма нищо извънредно, което да е раздавано като бонуси", допълни тя.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов също заяви, че никога не е получавал бонуси.

По отношение на подчинените си той каза, че има раздадени допълнителни възнаграждения, но те са регламентирани от закона.

За 2011 г. зам.-министър в неговото ведомство е взел между 3000 и 3500 лева. Парите за бонусите са дошли от глоби, събрани от "Главна инспекция по труда".

Младенов допълни, че ако се налага, те ще върнат парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase