Снимка: архив, Булфото

Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда, предложени от левицата.

В законопроекта се предлагаше осиновителите на дете до 5 години да имат право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване.

Вносителят на промените е червеният депутат Захари Георгиев, който предлага да се изравнят правата по отношение на майчинството на биологичните родители и на осиновителите.

"Защо до 5 години? По закон след 5-годишна възраст има задължително посещаване на институции. Съвсем нормално е един такъв законопроект да влезе в сила от следващата учебна година. Нямало нужда, казват, това дете след като е гледано от институциите.

Децата не са животни, те имат нужда да живеят в семейна среда. Нищо не може да замени семейната среда при отглеждане на детето. Страхувам се, че отношението на мнозинството демонстрира безразличие и бездушие, но това безразличие ще породи у хората, у децата, които очакват да бъдат осиновени, неприятна реакция", аргументира предложението Захари Георгиев.

От ГЕРБ обаче посочиха, че няма да подкрепят проекта. Светлана Ангелова припомни, че осиновителките и сега имат право на отпуск до навършване на две години на детето, както и биологичните родители.

Според нас наистина трябва да има период за адаптация за осиновеното дете, но в този проект се предлага отпуск да се полага само за осиновители на деца до 5 години, нима след 5-годишната си възраст децата нямат нужда от адаптация, коментира Ангелова.

Тя припомни, че според изследванията колкото повече детето е стояло в социален дом и е по-голямо, толкова по-трудна става адаптацията му.

Според нея по този начин се противопоставят осиновителите, тъй като тези, които приемат по-големи деца, няма да могат да използват тази възможност.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също изрази резерви към законопроекта.

"Най-бедната страна в Европа, с най-много почивни дни, с най-много майчинство. Като си най-беден, за да настигнеш другите, трябва да работиш най-много. Всички да си стоим вкъщи - и да ставаме по-богати. Ама не се става богат и не се просперира, като си стоиш вкъщи", посочи Иван Костов.

"Нашите бебета не оцеляват в първата си година. Това е истинската причина за това, че нацията ни намалява. За какво се дават тези дни отпуск на майката – за да се посрещнат физиологичните нужди за отглеждане на дете. Затова се дават, за да се отгледа дете физиологически. То се социализира и възпитава по десетки начини. Това е простата логика – за да се социализира детето, за да се възпитава, за да навлезе в отношенията с хората, няма нужда от отпуска, който е необходим за физиологическото му оцеляване", обясни Иван Костов.

Той коментира също, че така се противопоставя групата на биологичните родители с тази на осиновителите.

"Категорично не съм съгласен, че ние губим децата в институциите. Децата умират в бедните семейства, там, където нямат грижи, там не оцеляват. Където ги поеме държавата, няма такъв проблем. Аз не казвам, че тя замества родителите, но смъртността е много по-ниска. Вярно е – бедните семейства, слабите семейства, тези, които не могат да си позволят да отгледат деца, там децата умират, това е лошият показател", допълни той.

От ДПС пък подкрепиха законопроекта.

"България трябва да намери решение за деинституционализацията на грижата", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Той посочи, че само две от сто деца, настанени в институции, са сираци, останалите 98 са със свои биологически живи и здрави родители.

"С този законопроект се поставя въпросът не за държавна протекция, а за семейството в периода на физиологическото укрепване на детето. Това се случва от първите 2 години от неговото развитие. Онова, което се поставя като акцент, е психологическата адаптация на детето към новата среда, за да се получи семейна среда", обясни Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase