Бойко Борисов и Хамади Джабали. Снимка: МС

България може да окаже юридическа помощ за написването на новата конституция на Тунис, каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Тунис Хамади Джабали. Българска правителствена делегация е от вчера на тридневно официално посещение в арабската държава.

Премиерът на Тунис ме помоли на Европейския съвет да настояваме още веднъж за повече помощ и внимание от страна на Европейския съюз към Тунис, за да се подпомогнат демократичните процеси, каза Борисов след разговорите си с тунизийския си колега.

Тъй като съм първият премиер от страна от ЕС, се надявам първите проекти за подпомагане от ЕС да са между България и Тунис, каза Борисов. За мен е чест да съм с хората, които започнаха демократичните промени в Арабския свят и направиха Арабската пролет, подчерта той.

Още по темата

Борисов е запознал тунизийските си колеги с опита на България в прехода към демокрация. Предадох поздрави от Росен Плевнелиев към президента на Тунис Монсеф Марзуки и покана да посети България, Поканих и премиера да дойде в нашата страна, добави той.

На срещата днес са били обсъдени и икономическите връзки между двете страни. Ще включим и културния туризъм в стокообмена, каза Борисов. Износът на България към Тунис се е увеличил след демократичните промени през миналата година, добави той. В разговора с Хамади Джабали е било обсъдено какво може да се направи за по-добро социалното осигуряване за българите, които работят в Тунис.

Борисов е запознал колегата си с проекта за създаване на училището за политика, което работи от вчера. Изразихме и категоричното си неодобрение за това, което се случва в Сирия, каза българският премиер.

Днес са официалните срещи на премиера и на министрите, членове на делегацията. Премиерът Борисов се срещна с президента на Тунис Монсеф Марзуки. По-късно през деня ще има среща на премиера Борисов с председателя на Учредителното събрание на Тунис Мустафа бен Джаафар, а Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, ще присъства на бизнес форум с участие на български предприемачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase