Електрически далекопровод. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че ако в срок от 2 месеца България не даде задоволително обяснение за това как спазва европейските стандарти в областта на преноса и доставката на газ и електричество, ще заведе иск срещу нея в Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Причината е, че сроковете за адаптиране на българското право към европейското са изтекли на 8 март 2011 г., а България и още 7 страни "не са направили нищо за прилагането им".

Става дума за две приети през 2009 г. директиви, които изискват разделяне на собствеността върху тръбопроводите и електрическите мрежи от доставката на газ и ток. Собствениците на преносната инфраструктура трябва да дават възможност на всички желаещи доставчици да пренасят енергоносители и енергия по тях, но отварянето на пазарите у нас още не е факт.

Европейското законодателство предвижда и засилване на правомощията на националните регулатори за функционирането на пазарите, както и по-ясно регламентиране на дейността на пазарите на дребно. В частност потребителите получават право до 3 седмици да сменят доставчика си на ток или газ, което според изчисленията на Брюксел може да спести 100 евро годишно на средно домакинство.

Еврокомисията вече сигнализира, че преди 2 месеца е поискала София да отвори пазарите си на газ и електричество за нови оператори. Тогава правителството каза, че договорите с газовите доставчици, подписани от предишното правителство, не позволяват да се приложат евродирективите.

Останалите страни, които получиха днес последно предупреждение, са Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния, Словакия и Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase