fallback

Относно изявления за допълнителни възнаграждения над заплатата, получени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трачо Трайков, пресцентърът на министерството изпрати съобщение до медиите.

В него се посочва, че според Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ), чл. 51, ал.2 и чл. 95, ал.2, министърът на икономиката, енергетиката и туризма е председател на УС на Фонд „Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения“ (ИЕЯС) и Фонд „Радиоактивни отпадъци“.

Съгласно чл.52, ал.1 от ЗБИЯЕ в УС на фонда „Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения“ влизат зам.-министри на финансите, на здравеопазването, на икономиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), представители на лицензиантите, експлоатиращи ядрени централи, и директорът на „Института по ядрени изследвания и ядрена енергия“ към Българската академия на науките.

Съгласно чл.95, ал.3, членове на УС на Фонд „Радиоактивни отпадъци“ са представители на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, министерството на регионалното развитие и благоустройството, министерството на околната среда и водите, министерството на здравеопазването, министерството на финансите, АЯР и БАН.

Средствата за управлението на двата фонда, включително административните разходи (в това число за възнаграждения на председателя и членовете на УС) са определени с Наредба за реда за установяване, събиране, разходване и контрол на средствата и за размера на дължимите вноски във фонд ИЕЯС и съответно за Фонд РАО, прети от Министерски съвет, съответно с ПМС № 300 от 17.12.2003 г. и ПМС № 301 от 17.12.2003 г.

Oще по темата
Размерът на възнагражденията се определя с Вътрешни правила за дейността на управителните съвети, приети 2003 г. С последната актуализация от 1.01.2009 г. те възлизат на 770 лв. за член на работната група и двойния размер за член на УС (в това число и председателят).

Средствата, получени от министър Трайков, са декларирани надлежно в декларацията му пред Сметната палата, която е публична и е публикувана на страницата на институцията в интернет.

От пресцентъра напомнят, че от приемането на закона през 2002 г, министрите на икономиката насам са председатели на управителните съвети на двата фонда, носят съответната отговорност и са получавали възнаграждения съгласно закона и цитираните подзаконови нормативни актове.

За периода 27.01.2006 г. до 2.08.2007 г. като министър на икономиката г-н Румен Овчаров е получил възнаграждения от двата фонда в размер на 47 504,18 лв. За периода 1.08.2007 г. до 13.12.2008 г. в качеството си на министър на икономиката г-н Петър Димитров е получил възнаграждения в размер на 52 687,46 лв.

Народните представители, сред които г-жа Корнелия Нинова и г-н Антон Кутев, имат възможност да проведат законодателна инициатива за промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия, добавят от пресцентъра на МИЕТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Възмутена

преди 12 години

Лошо работеща и неграмотна администрация.Те не могат да заработат заплатата си а имат наглостта ч-з БОНуСИ да ограбват народа.Всички да се разследват и сегашни и предишни и само да не ми казват че са ги заслужели.От Европа непрекъснато ни правят забележка за лошо работещата администрация а те сами се хвалят колко са кадърни..

33

rumen221

преди 12 години

ХА-ХА-ХА, БОНУСИ...БОНУСИТЕ СА - "13, 14, 15..., N, N+1, ЗАПЛАТИ", КОИТО ВИДНИТЕ ГЕРБЕРАСТИ СИ РАЗДАВАТ ЗА СМЕТКА НА... ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ...- 30% ОТ ПЕНСИЙТЕ СА 136 ЛЕВА... (СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ Е 625 ЛЕВА)- ДЕТСКИТЕ СА 35 ЛЕВА И ТО АКО МАЙКАТА НЕ СЕ Е ОСИГУРЯВАЛА ПОД 350 ЛЕВА... АКО НЯКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК ИЗГЛЕЖДА СЪВРЕМЕННИЯ ГЕНОЦИД...:- ДА СЕ ОГЛЕДА...!!!

32

анонимен

преди 12 години

След подобно обяснение,просто няма какво да се коментира.Пълни буклуци...

fallback