Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов и Кристалина Георгиева посетиха Бисер ден след наводненията. Снимка: Impact Press Group
fallback

"Пълно безобразие е да се бетонират клапи за изпускане, което се случва на много от микроязовирите, стопанисвани от концесионери", заяви държавният глава Росен Плевнелиев след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, на която бяха обсъдени мерките за преодоляване на щетите от наводненията в Хасковска област.

По думите на президента за много малко язовири в страната "Язовири и каскади" и "Напоителни системи" имат специален софтуер, с който могат да наблюдават състоянието на съоръженията.

Пред събралите се журналисти Плевнелиев благодари на всички българи за солидарността към пострадалите в Хасковско.

"Гордея се, че съм президент на народ, който в тежък момент е солидарен и помага", допълни държавният глава.

Той бе категоричен, че има сериозна необходимост от реформа във водния сектор и промени в Закона за водите.

"Водната реформа е важна не само, защото видяхме какво се случва, когато няма изяснена собственост, но е важна предпоставка за договарянето между България и Европа за следващия програмен период – 2014 – 2020 г. Водната реформа ще бъде условност при договарянето”, посочи още държавният глава.

Той призова да се изясни собствеността на водните обекти и да има ясни регистри за това кой носи отговорност за язовирите.

По думите на държавният глава изключително важна е промяната в Закона за устройството на територията, според която държавата трябва да обяви всички язовири за съоръжения първа категория.

Oще по темата

"ДНСК ще има ясните правомощия да проверява строителството и ремонтите на всяко едно водно съоръжение в България", посочи Плевнелиев.

След срещата вътрешният министър Цветан Цветанов също взе отношение по проблема.

"Глобите са част от мерките, които могат да бъдат предприети, но за мен е важно да се осъществява контрол в реално време и да има паспортизация на всички водни обекти", заяви вицепремиерът.

По думите му централизираният подход е важен, за да може "Язовири и каскади" и "Напоителни системи" да бъдат водещи в контрола върху всички водни съоръжения в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

пенсионерка

преди 12 години

Аз не се гордея с Вас.Даже се срамувам, че такива хора ме управляват.

59

Бойчо

преди 12 години

Гербери = спукани балони, популисти за нищо не ставате,освен да крадете от народа.

58

ФИФИ

преди 12 години

67-прав си! ЩОМ Е МИЛИОНЕР ПЛЕВНЯТА ,ДАДАЕ ЛИ 1 ЛЕВ ЗА ПОМОЩИ?ЩО НЕ ГО ПИТАМЕ? ЛИЦЕМЕР ПОДЪЛ!

fallback