Мирослав Найденов Снимка: архив, БТА

Няма продадени дърва за огрев на борсата, заяви земеделският министър Мирослав Найденов по повод твърденията на БСП за продажбата на дърва за огрев през Софийска стокова борса. 

Министърът е разговарял с изпълнителния директор на ССБ Васил Симов и е поискал извършване на проверка защо е продавана дървесина със спецификация дърва за огрев.

След извършената проверка от борсата станало ясно, че поради непознаване на терминологията от служители на ССБ грешно е публикувана информация на сайта за изтъргувани дърва за огрев вместо дървесина ОЗМ (обла за занаятчийски материали), какъвто бил терминът.

Съгласно наредбата за възлагане на дейности в горските територии през борсата се търгуват едра строителна и технологична дървесина. Васил Симов е уверил министър Найденов, че в бъдеще подобни неточности няма да бъдат допускани.

Още по темата
От земеделското министерство напомнят, че сключените договори за продажба на дървесина през борсата са за дърва, които ще се добиват в следващите няколко месеца, а не за такива на склад. Това по никакъв начин не може да се отрази върху цените на дървата за огрев в момента, уверяват от ведомството на Найденов.

Оттам допълват, че за покриване на част от недостига на дърва за огрев и овладяване на спекулативно високите цени през последния месец министър Найденов е разпоредил на шестте държавни горски предприятия да отпуснат на пазара 1200 куб .м. дърва за населението на цени от 50 лв. на куб м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase