Снимка: Impact Press Group

Вътрешният министър Цветан Цветанов се определи като изключително възпитан и прагматичен човек, който не влиза в конфликти.

МВР шефът беше категоричен пред bTV, че  темата за скандала му със съдебната система се преекспонира.

„Аз съм изключително етичен, изключително възпитан човек. Отнасям се с изключително уважение към българския съд. Аз не влизам в конфликти“, смята Цветанов. 

Той отхвърли критиките, че скандалът му със съдиите се е отразил на междинния доклад от ЕК.

„Аз няма да променя начина си на изказване. Пак ще повторя, когато един съдия е забавил присъдите на над 50 дела с повече от 3 години и не се е мотивирал, имаме реален проблем за съдебната система.

Когато този човек е наказан професионално, той трябва да приеме, че има професионална слабост или е проявил небрежност. За мен е важно да се защитят жертвите на престъпността. Не може да са минали 5-6 години от края на едно дело и да няма присъда, а после по-горната инстанция да се произнесе, че е минала давността”, каза още Цветанов, визирайки конфликта му с шефа на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която заведе дело срещу него за клевета.

Относно доклада от Брюксел Цветанов коментира, че реформите в разследващите органи продължават, но нямало как те да станат с магическа пръчка.

Според него работата на МВР се подобрява и това личало от факта, че са намалели тежките престъпления и върнатите досъдебни производства от прокуратурата за доразследване.

Той обяви, че днес се организира кръгла маса за убийствата по пътищата. Шефът на МВР се ангажира с това да инициира промени в Закона за пътищата, които да премахнат съществуващата в момента възможност за споразумение между прокуратурата и адвокатите на шофьорите убийци, с което се избягва затвор.

Още по темата
„Получавам много атаки и критики, а за да не ме атакуват, трябваше спокойно да си седя на стола и да се возя в служебния си автомобил“, добави Цветанов относно критиките за работата му.

Той потвърди появилите се публикации, че много микроязовири се използват от престъпни лица за пране на пари. Конкретно издание посочи сред престъпниците с такава дейност и Стефан Бонев-Сако, който през последните години беше арестуван неведнъж по обвинения за организиране на наркобанда.

„Сако в момента е задържан и ще си понесе отговорността“, добави МВР шефът.

Относно наводненията в село Бисер Цветанов заяви, че цялата документация около случая е иззета от прокуратурата и трябва тя да се произнесе кой е виновен.

Не може МВР да отговаря и за престъпността, и за състоянието на водните язовири. Нека да не смесваме отговорностите, каза още Цветанов, като допълни, че в случая със стопанисването им има наслагване през годините на много фактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase