Снимка: архив, БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов му я поиска във връзка с действията на България по споразумението АСТА.

Днес МС ще разгледа решение за спиране на ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Вчера министърът пое пълна отговорност за случилото се, независимо че преговорите по споразумението са започнали при предишни правителства. Трайков призна, че е подценил случая.

ACTA предизвика вълна от недоволство. В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

„Тъй като няма настъпили обществени вреди, тъй като нашият подпис е под условие, аз смятам, че стъпката, която предприех с предложението за промяна на решението, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност. Аз и сега, ако министър-председателят прецени, че е необходима друга санкция, бих подал оставката си“, заяви тази сутрин пред БНТ Трайков. 

По думите му той е бил убеден, че това споразумение е добро за България предвид факта, че немалко български производители страдат от фалшифицирането на техните търговски марки.

Експертите от министерството продължават да смятат, че в АСТА положителните страни са повече от отрицателните, посочи той.

Според него обаче мнението на хората трябва да е в основата на взимане на решения от ръководителите и когато имало дори и намек за съмнение, трябвало да се вземе под внимание. Заплахите обаче не били определящи за решението.

„Действително подцених този аспект от споразумението, свързан с дигиталните права, което засенчи всичко останало в него“, призна Трайков.

Още по темата
Той обаче призова всички участвали в преговорите по споразумението през годините да дадат честна оценка пред себе си, особено Меглена Кунева, която защитавала правата на потребителите, а при започването на дебата по темата през 2008 г. тя все още е била еврокомисар.

Трайков категорично отхвърли твърденията, че с решението за спиране на ратификацията „се ослушваме какво ще реши Европа“. По думите му това е позиция на страната ни, която ще трябва да защитаваме пред европейските ни партньори.

Около 12 милиона лева ще са необходими за създаването на ново звено за управление на водния сектор у нас, каза министър Трайчо Трайков по повод новите му отговорности за контрол на язовирите.

Вече са проверени 103 язовири, като за шест от тях е установено, че имат нужда от ремонти и източване, за да се предотвратят наводнения.

Трайков изрази надеждата, че износът на ток ще бъде възстановен в края на следващата седмица. Заради високите сметки за парно министърът е поискал от държавния енергиен регулатор да провери дружествата за дялово разпределение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase