Снимка: БТА
fallback

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма готви изменения в Закона за потребителския кредит, заяви министър Трайчо Трайков.

Той обясни, че промените ще включват нова дефиниция на референтния лихвен процент. На база на този процент в момента банките определят лихвите по заемите.

Целта на поправката е индексът за изчисляване на лихвите да не се поддава на влиянието на банките и да направи определянето на лихвите по-прозрачно.

Трайков допълни, че това няма да доведе до изравняване на лихвите.

Идеите му идват дни, след като министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че ще предложи мерки, които целят да понижат лихвите по кредитите.

Той обясни, че усилията на финансовото министерство са насочени в три основни посоки – как се определят лихвите, какви да са таксите при теглене на кредит и как да се регулират малките кредити така, че да не се стига до "лихварство".

Министър Трайков заяви днес още, че не може да прогнозира какво ще се случи с цената на газа. Той обясни, че стойността на синьото гориво не се определя от България, а зависи от международните пазари.

Трайков допълни, че страната ни в момента наистина плаща високи цени за природния газ заради слабите ни преговорни позиции.

Министърът на икономиката обясни още, че промяната в договора за доставки на природен газ от Русия, направена от предишния министър на енергетиката Румен Овчаров, до момента ни коства повече от 2 млрд. лева.

Според него в предишния договор, подписан от Евгений Бакърджиев, цената на газа се е определяла много по-прозрачно.

Трайчо Трайков заяви още, че министерството му е готово с тактиката за действие при проверките на язовирите. Той обясни, че до започването на ефективното снеготопене ще бъдат проверени всички потенциално опасни язовири.

До момента са били проверени 80 водоема и са направени предписания за съоръженията.

Трайков обясни, че мерките за обезопасяването им не могат да бъдат доведени докрай без помощта на местната власт и областните управители.

Министърът допълни още, че след като се вземат спешните мерки, ще се разработи и стратегия за язовирите.

Тя ще предвижда структуриране на дейността на "Язовири и каскади" и превръщането им в отделна държавна структура.

В момента държавното предприятие е под шапката на министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Трайков предвижда и изграждане на регистър за язовирите и паспорти на водните съоръжения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

rumen221

преди 12 години

ТРАЙЧО, МАМИН,- КЪДЕ СА ОБРАТИМИТЕ ВРЪЗКИ СЪС СЪСЕДИТЕ...?- КЪДЕ ТИ Е ПРИСТАНИЩЕТО ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ...?- ЗАЩО ВНАСЯМЕ ТОК...???- ЗАЩО ПЛАЩАМЕ "ФОТО"-ТОК ПО 79 СТОТИНКИ..., А ИЗНАСЯХМЕ ПО 3,5 СТОТИНКИ...???- ЗАЩО АМЕРИКАНСКИЯ ТЕЦ НЕ РАБОТИ...???- КАКВО ПРАВИМ КАТО СВЪРШИ ВОДАТА ЗА ВЕЦ-овете...???- 3-те И 4- ти БЛОКОВЕ НА КОЗЛОДУЙ СТОЯТ ИЗПРАВНИ И БЕЗДЕЙСТВАТ, А ЩЕ ПРАВИШ АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОР ПО-СКЪП ОТ БЕЛЕНЕ...???- КАКВО ПРАВИМ ДО ГОДИНА, АКО ЛЯТОТО Е "СУХО", А ЗИМАТА КАТО ТАЗИ...???

31

трен

преди 12 години

а бе хора, какви русофили,какви аремиканофили ви тичат из главите?!? човека гледа да ни набута да плащаме от "евтиния" екологичен ток, дето къде им изпадне свободна земя из цяла България са пощурели да застрояват с панели,генератори,биомаси,язовири и каскади, и то през техни си фирми, вас световната конспирация ви гони!?! ще ви дойдат сметките за януари и ще се сетите!!! а през маррт и април още с 30%, после за 1 юни свалят регулацията на цените въобще... пак се се сетиме късно...

30

блег

преди 12 години

Това министърче-комисионерче, обвързано яката с лобистки проекти за "зелен" ток може ли .... да не мисли че не се сещаме за какво взе и язовирите в министерството си... след строежите в туризма, ще изгърми и този "инвестиционен балон", ама този път д..е да ни е яко!

fallback