Снимка: БТА
fallback

„Има американски компании, които биха проявили интерес към ядрената енергетика в България, но първо българското правителство трябва да каже дали ще има тръжна процедура, дали искате свободна и открита конкуренция.” Така посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик отговори на въпрос дали ще има американско участие в АЕЦ „Белене” или АЕЦ „Козлодуй”. 

Според посланик Уорлик българското решение за ядрената енергетика трябва да отговори на въпросите дали е икономически обоснован проектът „Белене”, дали той осигурява енергийна сигурност за страната и за региона и дали е безопасен. Едва тогава и ако бъде обявен търг, ще стане ясно американското участие в ядрената ни енергетика.
 
За България е важно да има енергийна диверсификация и прозрачност и само тя може да каже какъв енергиен микс иска, подчерта дипломатът пред TV7.
 
Според САЩ колкото е по-голямо разнообразието на енергийни източници, толкова по-голяма е енергийната сигурност, освен това диверсификацията води и до намаляване на цените на енергийните суровини. „Вие неизменно ще разчитате на Русия и руския газ и ние искаме тези взаимоотношения да са добри”, каза Уорлик.
 
Той призна, че въпросът за шистовия газ е бил разгледан емоционално и без достатъчно информация от страна на американската компания „Шеврон”, поради което „сега дори не знаем дали има шистов газ в България”.
 
Посланикът смята, че и българите като него биха искали да разберат дали има шистов газ и какви са качествата му, преди да се пристъпи към решение за разработка. „Затова е необходима дискусия, за да се чуят плюсовете и минусите и аз мисля, че това ще се случи”, каза Джеймс Уорлик.
 
Той оповести, че при предстояща обиколка в САЩ той и нашият посланик там Елена Поптодорова ще се срещнат с представители на бизнеса и ще се постараят да допринесат за привличането на американски инвеститори у нас, особено от страна на средния бизнес.
Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

202

Статистик

преди 12 години

Загрижили се били!!!...ай сиктир бе нещастници.Една тухла ли надградихте за родината ни.Кръвчица ли проляхте за народът ни.Какво сторихте за нас, за православието и за народа ни?Мизерници!И много моля, тези които плюят по Русия, да почетат малко история.Няма да е зле.

201

за НФБ..

преди 12 години

..методиката ше я видиш....като стане бензина 3-лв., а газта 2!Тогава и яденето ти ще бъде ,по друга методика!Те руснаците се грижат за ....тая "методика", ЯКО--не си ли забелезал???!!

200

Баба Мара...

преди 12 години

целата позитано-20 е купена от хамериканците.Пирински/..др.Зайков/..нали се е очувал в Хамерика ,бе..вие за балама ли го имате?Егати , наивниците....

fallback