Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, че българските политици в Брюксел са виновни за негативната оценка в междинния доклад по правосъдие и вътрешен ред, който излиза днес.

Той допълни, че хора като лидера на БСП Сергей Станишев постоянно обикалят Брюксел и Страсбург и разпространяват лъжи, за да оправдаят провалите си.

"Когато от сутрин до вечер ходят там да оправдават своите неуспехи със загубата на изборите, то нищо добро не ни очаква. Това им е любимото нещо – да се говори лошо за България. Те нямат държавна политика – че България е на всички нас, те считат, че това уязвява нас", отсече Борисов.

Още по темата

Премиерът отново повтори, че в ада на казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него.

"Аз като българин, която и система да критикуват в България, ме боли за нея", котегоричен бе той.

Бойко Борисов обвини опозицията вляво и вдясно, че нямат национална политика.

Все пак се надява до юли всички политически сили у нас да се обединят, за да е добра оценката за страната ни в следващия междинен доклад, който излиза тогава.

Слабостите в съдебната ни система са акцентите в доклада, който днес Еврокомисията ще представи.

В него се говори за ключови назначения, извършени от Висшия съдебен съвет, които предизвикват загриженост, както и за корупция в съдебната ни система.

Отбелязано е, че е необходима реформа в процеса по избиране на ВСС, за да се повиши неговата прозрачност и обективност.

Брюксел все още очаква резултати по дела за нередности и измами с пари от еврофондовете.

В документа като положителен момент е отчетено, че новият специализиран съд и прокуратура вече работят и че има известни резултати в отнемането на незаконно придобито имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase