Снимка: Impact Press Group
fallback

България не може много да се надява на финансова помощ от Брюксел, след като цяла Европа бедства. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод преодоляването на щетите от наводненията в Южна България.

Страната ни може да кандидатства за пари от еврофондовете, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да се реформира целият ВиК сектор у нас. Около 10 милиарда са необходими за модернизацията му.

"Сами разбирате, че такива пари не могат да се отделят", заяви премиерът.

Премиерът смята, че европейските фондове не могат да бъдат използвани за това, защото "има таван". "Ние отдавна сме ги надскочили в програмния период като проекти", добави той.

Борисов обаче ще разговаря с еврокомисаря Кристалина Георгиева. "Според мен не може да се надяваме на нещо кой знае какво. Като начало торби, палатки и подобни неща могат да дадат. Но нека да изчакаме и срещата с нея, за да видим", добави Борисов.

Министър-председателят добави, че пари могат да се взема по отделни програми, като министърът по еврофондовете Томислав Дончев вече търси варианти за финансиране. 

Правителството ще гласува за спешно създаване на Дирекция за контрол върху експлоатацията на водоемите, заяви Борисов. Очаква се тя да получи "брутални правомощия".

Oще по темата

"Създаваме към държавната компания "Язовири и каскади" си представете все едно ДНСК, само че върху язовирите. Защо? Защото там са и най-добрите експерти", мотивира решението си, което днес се очаква да мине през МС и след това да се направят необходимите законови поправки.

Тя ще контролира всички язовири, независимо каква собственост са. Ще прави оценки и ще издава предписания.

"Тази дирекция, като констатират това нарушение, прави предписание и ако не се отстрани в рамките на месец, два или три, колкото кажат експертите, отива, спира крановете, пуска шлюзовете, източва язовира, събаря стената и приключваме с този опасен за населението обект", обясни Борисов.

Според него това не е крайно, а единствено правилното решение.

"Защото, ако това е било направено преди 5 години или още преди 30-40 години, когато хората са протестирали там, просто сега нямаше да ги има тези жертви – 8 и двама изчезнали", коментира премиерът.

Спешните мерки бяха взети, след като стената на язовир "Иваново" се скъса и заля село Бисер.

Премиерът обаче твърди, че това решение е било обмисляно и подготвяно по-рано, още преди да стане трагедията.

"Ние много внимателно следяхме прогнозите на синоптиците за тази година и за това бързахме да ги вземем тези решения преди пролетта. Никой не очакваше, че в минусови температури сега ще се случи точно това с язовира. Просто това събитие ние го програмирахме, че е възможно да се случи март-април, когато се топят снеговете. И за това исках да имаме готовност с това решение. То не е извънредно, то беше готово", добави Борисов.

Той потвърди информацията, че МС ще вземе решение да бъдат отпуснати по 10 хиляди лева  на семейство, които изгубиха близък при наводненията в Южна България. Отделно ГЕРБ ще дари 1 млн. лева от субсидията си, ще бъдат заделени и пари от бюджета.

Според Борисов екипите, които сега работят на терен, се справят много добре. Той отхвърли критиките на опозицията, че не се справя с бедственото положение с думите, че са жалки.

"Няма никакви оплаквания или проблеми с организацията – извозват се хората, подават се ритмично храна, дрехи, всичко, което трябва се прави. Въпросът е, че го изпуснахме да изтече... Никой не връща човешкия живот, никой не е в състояние да го върне и за това ме е яд, иначе сега се справят прекрасно", смята Бойко Борисов, като добави, че работят "със сърце, душа и пълно разбиране на проблемите на хората". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Рамбо

преди 12 години

Какво действаш брутално бе лъжец! Има едно село Извор, Радомирско и исках да отида на язовира и се оказа, че някаква стара бойкова мутра го държал на концесия и дори не можеш да се разходиш покрай него *** и *** нагли, мръсни!!!

102

Анонимен

преди 12 години

Трябва да се действа , адекватно и на време , брутално си удари тъпата тиква в дувара ! Некъдърник *** !

101

kemal suleyman

преди 12 години

da vi kaja hora,terminal 2 e spasenieto!!!!!bat Boyko ni razkaza igrata-a obvinqva Sergey4o,dobre si jivee6e naroda po negovo vreme.IMA6E ZA CARQ I PADARQ!!!!!!!!

fallback