Снимка: архив, БТА
fallback

От СДС предлагат да се отмени решението за спиране на проучването и на добива на шистов газ. Това съобщи на пресконференция на Градската организация на партията депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев.

Сините настояват правителството да внесе доклад, в който да се представи оценка на прилагането на технологията хидрофракинг  (хидравличен удар) досега, и да се види има ли вреден ефект върху екологията и здравето на хората, каза Тошев.

Той  уточни, че  тя е прилагана 50 години в страната ни. От партията обаче настояват Министерският съвет да се въздържа от даването на решение за добив на шистов газ, докато не се реши въпросът със закон..

Иван Сотиров от Градската организация на СДС посочи, че в краткия дебат по този въпрос няма нито един сериозен аргумент да не се направи проучване за това какви залежи на собствено гориво има страната. Той добави, че въпросът е геополитически.

Oще по темата
 Общинският съветник Владимир Кисьов попита защо не се представят пред обществеността писмата на минно-геоложкия институт за използването на тази технология в България.

Той допълни, че сините съветници в София ще се обявят категорично против увеличаването на цените на парното отопление, докато правителството на ГЕРБ и народните представители не вземат мерки за едно безопасно и нормално проучване на енергийните залежи в България.

Кисьов добави, че трябва да се търсят диверсификация и алтернативи на енергийните източници, посочва БТА.

В края на миналата седмица лидерът на ДСБ Иван Костов също поискаха вдигане на мораториума, наложен от парламента.

Премиерът Бойко Борисов обаче беше категоричен, че решението няма да бъде преразгледано, докато обществото не бъде убедено, че технологията е безвредна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

чичо Тиквичка

преди 12 години

Костов, ти се доказа като престъпник и рецидивист. Не само, че ще те изхвърлят като кирлив фес от парламента, ами накрая народа ще те линчува с катран и кокоши пера. Това, дето съсипа СДС не ти ли стига циганино?

139

Анонимен

преди 12 години

Истерията около шистовия газ продължава, защото има кой да плаща на екоталибаните.

138

пффффф

преди 12 години

СДС за пореден път опитват политическото самоубийство... защо просто не се самозакрият и спестят на всички тяхната дълга и мъчителна агония?

fallback