Снимка: архив, Reuters
fallback

Премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята за данъчна ваканция за малкия и средния бизнес, ако създава нови работни места.

„Казвали сме многократно, че ако 500-те големи фирми в Европа назначат по 43 000 работници, ще вземат на работа почти толкова хора, колкото са безработните в Общността - близо 25 милиона. В същото време в Европа има около 25 милиона малки и средни фирми, които по един човек да назначат, няма да има безработица“, коментира Борисов.

Той е в Брюксел за първото за годината извънредно заседание на Европейския съвет.

Очаква се на започналата днес следобед среща държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в по-късните часове на деня окончателните текстове на фискалния пакт. 

В отговор на въпрос при какви обстоятелства нашата страна няма да подкрепи пакта, премиерът заяви, че не е упълномощен да гласува за хармонизация на данъците в ЕС. 

„Присъединяването на България към Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз няма да бъде обвързано с поемането на допълнителни финансови задължения или ангажименти за хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се държави”, заяви министър-председателят. 

Той припомни, че за взимането на това решение е оторизиран и от Народното събрание.

Oще по темата

С участието си в договора страната ни ще е част от въвеждането на строги фискални правила за държавите-членки. С това се утвърждават принципите, които България следва за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макрофинансова стабилност.

„Досега се говореше за наказания на страните, които не спазват финансова дисциплина, а това е лесно изпълнимо. Нека всяка държава да затяга коланите като нас”, каза премиерът Борисов.

По думите му бюджетната дисциплина, която спазва България, е заслуга на много правителства, включително и на сегашното.

„Важното е и в бъдеще да спазваме такава политика като работим за икономически растеж, създаваме нови работни места, водим борба с данъчните измами, насърчаваме средния и малък бизнес”, подчерта министър-председателят.

Премиерът изрази надежда, че ще бъде постигнато решение да бъде даден статут на наблюдатели в заседанията на еврогрупата за страните извън еврозоната.

"Има  държави в ЕС, които са заявили, че изобщо няма да използват  еврото, но ние в България имаме валутен борд и левът е фиксиран  към еврото, мисля, че ни се полага и ни е важно да знаем какво  се случва в еврозоната, ще настояваме за това", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

С ПРАЗЕН ДЖОБ

преди 12 години

А ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДАНЪЧНА ВАКАНЦИЯ ---- НЯЯЯЯМАБИЗНЕСА ЩЕ НИ ЕКСПЛОАТИРА, А ПРИХОДИТЕ НА ДЪРЖАВАТА САМО ОТ НАРОДАИ КАКВО ДА НАПРАВИМ ДА СЕ НАВЕДЕМ ЛИ???БЪДИ СИГУРЕН ТЪПОГЛАВЧО, ЧЕ ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕШ ИЗБРАН ТИ ПАРТИЙКАТА ТИ СКОРО НИКОЙ НЯМА ДА СИ СПОМНЯ ЗА ВАС

52

Кашчей Безсмертний

преди 12 години

Хиляда кучета - две хиляди мъдe...Браво Боцко, евалла, мноу си дОбър със сметалото!

51

СОФИЯНСКИ

преди 12 години

БОЙКО Е ЛАИНО КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ _ЗАТЯГАНЕ -БРИМКА ОКОЛО ВРЪТА НА НАРОДА

fallback