Снимка: Архив Булфото
fallback

България ще има възможност да следва самостоятелна данъчна политика, ако подпише европейския фискален пакт, категоричен бе външният министър Николай Младенов в парламента, където в момента тече дебат по проекта за участие на България в европейския фискален договор.

Външният министър бе категоричен, че повечето точки, за които страната ни е настоявала, са отразени в черновата на договора.

В документа, представен от председателя на комисията по европейските въпроси Моника Панайотова, е записано, че Народното събрание дава съгласие за участие на България в преговорите по договаряне на европейските финансови и фискални правила и подкрепя сключването на договора, но при няколко условия - участието на страната ни да не води до финансови задължения и до ангажименти за хармонизация на данъчната политика с договарящите се държави от ЕС.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е съвносител на текстовете, подчерта, че в европейския договор има два основни момента - от една страна засилване на фискалната дисциплина, от друга - на общата икономическа политика и координация на държавите-членки.

Стоянова допълни още, че страната ни трябва да е "за" координация на икономическата политика, насочена към засилване на икономическия растеж, но без това да е свързано с отказ от национална политика в данъчното законодателство.

"Убедени сме, че дълговата криза е в резултат от неспазването на фискалните правила и най-голямото предизвикателство през 2012 г. е да не се допусне дългова криза, която да доведе до рецесия на европейската икономика", добави от своя страна външният министър Николай Младенов. Той е категоричен, че новите страни членки на ЕС няма как да са причина за настоящата криза.

Младенов определи България като част от "най-дисциплинираните и подготвените държави за справяне с кризата".

"България няма как да не се присъедини към договора за финансова стабилност на ЕС. Тя трябва да участва ефективно в изготвянето на политиките на европейско равнище от гледна точка на българските интереси", категоричен бе от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

"Ползата на България от този договор не е в поддържането на нисък дефицит и нисък дълг. В това отношение сме много по-напред. Независимо от това дали сме опозиция, или управляващи – България няма проблем на този етап, съизмерим с проблема на другите държави", категоричен бе Имамов.

Синята коалиция също обяви, че ще подкрепи и ще гласува за Договора за стабилност координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

"Виждаме, че има гаранция, че няма да има финансови задължения и ангажименти и няма да има хармонизация на данъчната политика", отбеляза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той подчерта, че основната политика, която е важна за България през следващите години, е стигане на средното ниво на развитие на европейските страни.

"Трябва да се отвори зоната на еврото за страните, които са източник на стабилност и не пораждат проблеми", поиска Костов. По думите му разширяването на Еврозоната в момента няма да породи никакви рискове за останалите страни.

От левицата обаче не бяха толкова възторжени от документа.

"Въпросът е каква е стратегията за българското правителство. Какво искаме да постигнем – ускорено или неускорено влизане в еврозоната. Не можем да избягаме от главата, която касае точно това. Не може с лека ръка да се присъединяваме към нещо и то на принципа почти", обяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

Той бе категоричен, че този договор не решава дълговата криза в Европа.

"Договорът също не е продукт на колективен ум, а на представители на определени държави с интереси на политическите си ръководители и на собствените си банки. Този договор не е безобиден за България", отчете Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

галактика

преди 12 години

Нали не сте забравили, че "безплатен обяд" няма?!

23

Един бедняк

преди 12 години

Да, независими ще бъдем, особено в кризата, когато богати и бедни плащат и ще плащат еднакъв данък. Понеже у нас богатите са малко, ще ползват мнозинството бедни да пълнят със своите 10% данък хазната. Пък и политиците от ГЕРБ да позабогатеят и те още малко, а не да им се увеличават данъците.

22

dkf

преди 12 години

Румене, за някои неща си прав, за други - не. Пенсионната вноска не е ниска като процент. Висока е безработицата, заплатите са ниски, количеството и качеството на работната сила ще намалява и ще се влошава в бъдеще, проблем е демографската структура, проблем е и осигурителният таван от 2000 лв., както и порочно измисленият втори стълб на системата - УПФ. За мен те са бомба със закъснител. И досега не е ясно каква е реалната (не номиналната) доходност, но със сигурност е много отрицателна. И т.н

fallback