Снимка: Reuters

За първи път от две години и половина от управляващите чухме някакъв опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Направи я обаче грешният човек.

Това коментира депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев по повод речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който положи клетва в Народното събрание.

Социалистите са на мнение, че пред депутатите Плевнелиев е говорил по-скоро като премиер и е очертал платформа, която касае действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция.

Според Антон Кутев от речта на новия президент е станало ясно, че Плевнелиев одобрява запазването на финансовата стабилност – политика, която продължават досегашните две правителства.

"Всичко останало - като енергетика, образование, икономическа политика и други сфери от обществения живот - всъщност са неща, които според новия президент започват отсега и по които до момента нищо не е правено", отбеляза депутатът от левицата.

Според Кутев най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по насрочването на служебно правителство.

"Очевидно според него това не се справя”, изтъкна депутатът и отбеляза първите опити на Росен Плевнелиев за независимост от Бойко Борисов.

"Създаде се впечатление, че президентът даде заявка, че би предложил програма, с която да запълни дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт", коментира и депутатът от ДПС Лютви Местан.

"Чухме едно твърде амбициозно слово, опит в систематизиран вид да се направи една национална визия за развитие на страната с простор до 2020 година", посочи зам.-председателят на ДПС.

На въпрос защо лидерът на ДПС Ахмед Доган не присъства на клетвата на новия президент, Местан отбеляза: "Нали разбирате, че не може да очаквате който и да е да ви отговори на този въпрос вместо г-н Доган".

Още по темата

"Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България", беше коментарът на съпредседателя на "Синята коалиция" Мартин Димитров.

"Направи ми впечатление, че не се поставиха нерешените проблеми в момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача пред г-н Плевнелиев, включително към неговите бивши колеги от правителството е, да може да задава правилните въпроси за забавените реформи и пропуснатите неща. Това липсваше в неговото изказване", обобщи Мартин Димитров.

Управляващите обаче не пропуснаха да похвалят речта на Плевнелиев.

"Прави впечатление балансираността на президента Плевнелиев и стремежът да обедини хората", каза пред журналисти лидерът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Според него обединението е много важно, защото не може да има силна държава, ако институциите не работят заедно. Не чрез интриги и задкулисни действия, а открито, с пълна прозрачност", допълни той.

Всички парламентарни групи обаче заклеймиха поведението на депутатите от "Атака", които издигнаха плакати с надписи: "Плевнелиев - "избран" с измама" по време на речта на новия държавен глава в парламента.

Най-остри бяха в реакцията си от ДПС.

"Поведението на "Атака" е проява на държавен нихилизъм. Ние също сме изразявали свои резерви по отношение на редица недъзи по организирането на изборите, но има определена мяра, зад която един политик престава да бъде държавник", аргументира позицията си Лютви Местан. 

От левицата също определиха като недопустимо поведението на депутатите националисти.

"Това е тържествен момент, длъжни сме да поздравим новия президент с встъпването в длъжност и да му пожелаем на добър час, а не да помрачаваме церемонията", коментира червеният депутат Петър Курумбашев.

"Не желая да коментирам поведението на "Атака". На мен ми направи лошо впечатление", каза накратко и синият лидер Мартин Димитров.

"Съжалявам за поведението на Волен Сидеров, защото тези хора ни подкрепяха две години. Започнаха с определени грешки и гафове през последната година и не мога да разбра защо продължават с тези свои грешки", посочи Красимир Велчев от управляващите.

"Доколкото знам, те се наричат националисти. Това означава, че са хора, които обичат нацията и се борят за единението на нацията. В случая действията им са коренно противоположни, искат да разединят. Това е политиката и всеки носи отговорност, а избирателите дават оценка, когато дойде времето", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase