Снимка: БТА

Българо-турската граница е най-охраняваната в Европа, можете да спите спокойно, увери премиерът Бойко Борисов германския канцлер Ангела Меркел.

Министър-председателят ни подчерта, че без да е член на Шенгенското пространство, България охранява зорко границата с Турция и това е най-пазената граница в ЕС.

Той бе категоричен пред Меркел, че Европа, включително Холандия, ще се убедят в това.

На свой ред Меркел припомни, че е бил създаден план за присъединяването ни към Шенген.

Още по темата
"Не мога да говоря от името на Холандия или Финландия, говоря от името на Германия, но ние се опитваме да намерим начин, вярвам, че всички страни членки искат да намерят такъв път", каза канцлерът.

Тя обаче предупреди, че Европа иска да е сигурна, че България се справя с организираната престъпност и миграцията.

По отношение на Пакта за финансова стабилност премиерът ни заяви, че е крайно време да се вземе предвид какви усилия полага всяка една държава за постигането на фискалните си цели.

"В момента сме изправени пред безалтернативно действие – спазване стриктно на бюджетния дефицит и харчене на толкова, колкото се изкара. Германия е силна, но не може да подпомага всички, които се глезят", добави той.

По време на разговорите между двамата Меркел е заявила, че ЕК ще търси по-гъвкави начини за кофинансиране на инфраструктурни проекти в България.

Искане, което беше отправено от Борисов – вместо 20% - 5 на сто съфинансиране на европроекти.

"Радвам се, че се отчитат усилията на България в спазването на финансовата дисциплина", зарадва се премиерът ни.

"Не мога да дам определени обещания, но ще видим какво може да се направи", отвърна му Меркел.

"Благодарен съм, че ще имаме необходимата подкрепа и най-вече разбиране, което именно търсихме. За мен е достатъчно, че ще се работи в случая и съм убеден, че ще има добър резултат за България, продължавайки тя да бъде дисциплинирана", завърши темата Борисов.

В отговор на въпрос Бойко Борисов каза, че страната ни ще изплати целия дълг на страната за закупените мотриси "Дезиро" от Германия.

"Няма как да не го платим, защото гаранциите и доверието на Германия ще бъдат нарушени, а ние не бихме могли да си го позволим не само заради нас, а заради бъдещите поколения и заради отношенията между двете страни", коментира премиерът.

"Съжалявам, че не са платили влаковете, когато е имало милиарди излишък, а са взели кредит, но ще изпълним нашия ангажимент", обърна се Борисов към Меркел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase