Снимка: БТА
fallback

Започналата вчера вечерта ефективна стачка на работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД продължава и утре. Днес преговори по исканията на синдикатите за изплащане на допълнителни възнаграждения не са водени. Това казаха за Investor.bg представители на синдикатите и на ръководството на дружеството.

„Синдикатите имат желание за постигане на споразумение, но днес нямаше преговори по същество с ръководството, а единствено по въпроса за извършване на някои неотложни ремонтни дейности“, коментира за Investor.bg председателят на синдикалната организация на КНСБ в мините Валентин Пенев. Той заяви, че стачката ще продължи до постигане на приемливи за работещите в дружеството договорености.

По данни на синдикатите, през изминалата нощ, са стачкували 95% от заетите по това време, а днес стачкуващите са 92% от работещите на смяна, т.е., в ефективните стачни действия са се включили 2370 работещи в дружеството.

„Стачкуващите изразяват огромно недоволство от организацията, щатните разписания и заплащането на техния труд. Те искат модерно оборудване и техника, достатъчно резервни части и необходимия брой хора за различните дейности, за да може да се работи съобразно технологичните изисквания за безопасност“, се казва в изявление на стачкуващите.

Днес представители на ръководството на „Мини Марица-изток“ коментираха единствено, че стачкуващите са всъщност 79% от заетите, т.е. по-малко от обявените от синдикатите.

„Най-доброто решение в момента е двете страни незабавно да продължат преговорите. При взаимни компромиси ще се стигне до удовлетворително решение и за двете страни, без дружеството да търпи финансови загуби“. Това коментира за Investor.bg бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев.

Той допълни, че миньорските синдикати са запознати в детайли със спецификата на миньорския труд и необходимостта от инвестиции в мините.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

До40

преди 12 години

Мноо си печен. Провери в някой калкулатор за работна заплата за 2012- при основна 1300 чиста сума за получаване 1,110.79лв.При 15 г. тр.стаж. Останалото дето го смяташ удръжка- е вноски по кредит не е удръжка

50

A40

преди 12 години

XIXIXI GOLIAM MAITAP,ABE CHERVENO GNIDO VZEMI SI DARJAVATA AMA DA NE MISLISH CHE NIE DORI TEZI DETO NE SME GERBADJI NO GI PODKREPIAME SHTE TI E DADEM,NE VI LI STIGNA CHE TOLKOZ GODINI SI PALNIXTE GYSHITE SEGA IZVEDNAJ SE ZAGRIJIXTE ZA NAS,MARSH V KENEFA TAM VI E MIASTOTO I NIKOGA NE SE POKAZVAITE VECHE PISNA NI OT TAKIVA KATO TEB BOKLYCI

49

nexusss

преди 12 години

ДА ОТРЕЖЕМ ГЛАВАТА НА КРАДЛИВИТЕ *** ОТ ГЕРБ!!! МИНЬОРИТЕ ЗАПОЧНАХА И ГИ ПОДКРЕПЯМ НА 1000000%...НЕКА БЪДЕМ ЕДИННИ И ДА СИ ВЗЕМЕМ ДЪРЖАВАТА ОБРАТНО! СТАЧКААААААА И БЕСИЛКА ЗА ГЕРБ!!!

fallback