Снимка: Impact Press Grouр

Държавните служители ще получават същото нетно възнаграждение, каквото са получавали и преди промените, които предвиждат въвеждане на нов модел на заплащането им.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от КБ Петър Димитров и Мая Манолова за финансовия ефект от прехвърляне на заплащането на осигурителните вноски изцяло върху държавните служители.

Вицепремиерът съобщи, че в момента в министерството завършва оценката на финансовия ефект от вероятното прехвърляне на заплащането на осигурителните вноски изцяло върху държавните служители.

На базата на тази оценка се подготвят промени в съответните закони, които ще бъдат съгласувани и представени за обсъждане в парламента.

"Когато се направят тези промени, те ще бъдат доходонеутрални", поясни Дянков.

Това означавало, че служители ще получават същото нетно заплащане, което получават и преди тези промени.

"Като се направи тази промяна, ще може оттук нататък да се вижда реално кое министерство, коя институция колко струва на държавата", аргументира се той.

"Целта на промените е повече прозрачност, което на вас и на вашата група е чуждо", обърна се министърът към депутатите от БСП.

"Защо правите реформа, след като ще е неутрална", ядоса му се левият депутат Петър Димитров.

"Това е безсмислица. Подкрепям тревогите на държавните служители – съвсем основателни са. Една четвърт от тези пари ще ги приберете обратно и ще отидат в републиканския бюджет. Ако очаквате някакъв ефект, той ще бъде бъркане в джоба на държавния служител. Как ще стане, кога ще стане това нещо?

Годината започва с едни заплати. И тази сутрин - ще намалите отпуските. Това отношение към хората е отвратително – ще замразите болнични, майчински. Държавата като работодател е поела ангажимента да осигурява хората", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase