Орденът на свадата "Първанов-Борисов". Снимка: БТА
fallback

Президентът Георги Първанов обяви, че намира за "шокиращи" изявленията на премиера Бойко Борисов през последните два дни.

"Държавният глава остава остро критичен към пошлото, грубо и цинично говорене от страна на премиера, което за съжаление не е прецедент", се посочва в съобщение на прессекретариата на Дондуков 2 по повод последните изказвания на министър-председателя.

Повод за репликата на Първанов са думите на Борисов, засягащо удостояването на вицепрезидента Ангел Марин с най-висшето държавно отличие.

В публикуваната стенограмата от правителственото заседание, премиерът Борисов казва:

Oще по темата

"Не знам Ангел Марин с какво е заслужил орден "Стара планина", не мога да си го обясня с какво? По тази логика всички бивши премиери, вицепремиери и т. н. да бъдат наградени да носят орден "Стара планина". Какви са заслугите? Едно е академик – международно признат, друго е – Ангел Марин, че бил вицепрезидент", посочва той.

Заради тези си думи, прессекретариатът на държавния глава обяви, че е упълномощен да зададе следните въпроси към премиера:

Кога премиерът изразява своето мнение? Когато на 7 декември т.г. води заседание на Министерския съвет и обявява за прието предложението на министъра на отбраната и редица неправителствени организации за награждаването на вицепрезидента г-н Ангел Марин и изпраща това предложение на държавния глава?

Или когато на 11 декември т.г. твърди, че това е неприемливо и не може да си го обясни? И ако искрено мисли второто, защо неговият подпис стои на указа за награждаването?!

Призоваваме министър-председателят да прочете още веднъж мотивите на воденото от него правителство за награждаването на г-н Марин, а именно – за изключително големите му заслуги към изграждането на Българската армия и за приноса му като държавник през последните години, допълват от прессекретариата на президента Георги Първанов.

В крайна сметка самият Ангел Марин разпространи официално изявление, в което обяви, че връща на премиера ордена "Стара планина" и определи Бойко Борисов като позор за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

БАЙ ИВАН ЕСТЕТА

преди 12 години

Колко много лузъри надничат в нета! Браво, че тук са се събрали на куп!

121

Анонимен

преди 12 години

НСО била частна служба на ПървановБившият служител на НСО подполковник Николай Марков направи скандални разкрития. В тв предаването Насреща: Люба Кулезич той обяви, че службата се е превърнала в лична прислуга на президента Георги Първанов.Липсата на законовата рамка е с цел да се злоупотребява с тези служби не от президента, а от човека Георги Първанов. *** пример за подобни злоупотреби е това, че няма обществена поръчка за доставка на горива и няма никаква прозрачност как се случва това. Липсата на закон дава правомощия на хората, които са без функции, каза Марков.През 2007 година той изготвя и предава доклад на Георги Първанов за безобразията в службата, след което бива уволнен. Заради този доклад Марков е подсъдим по 7 дела, а самият документ е бил потулен.Запитан колко струват хобитата на президента, лаконичният отговор на Марков бе, че става дума за много милиони лева. Той добави, че Първанов има автомобили, които струват по 1 милион. Около 200 души горе-долу излизат с президента на един лов например, поясни ексслужителят на НСО. Според него по страст и по лов Георги Първанов много е надскочил Тодор Живков. Николай Марков уточни, че в НСО има специално оръжейна, в която има оръжия, пожелани от президента.

120

Анонимен

преди 12 години

Радвам се че Борисов реагира първично за всяка наглост,и искрено се надявам че от сега нататък няма да награждават с найценностният ни орден всеки, и който има правомощия да го раздава като геврек.Сега и ако Доган го върне ще му кажа МАШАЛА,въпреки че не използвам чуждици!

fallback