Снимка: Impact Press Group
fallback

Депутатите осъдиха Възродителният процес в България на първото си заседание за 2012 година.

Народните представители приеха внесената от "Синята коалиция" декларация срещу насилствената асимилация на българските мюсюлмани. Нито един от депутатите не гласува против декларацията.

В документа е посочено, че депутатите осъждат категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т. нар. "Възродителен процес".

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова да се посочат виновните за случилото се, за да може тази страница от историята да бъде затворена.

Той посочи, че делото срещу виновниците за асимилацията на мюсюлманите все още тече в съда, но среща сериозни затруднения.

Командира допълни, че прокуратурата и съдът трябва да вземат мерки за успешното приключване на делото.

Той не пропусна да разкритикува и реакцията на ГЕРБ към декларацията: "Днешното управление даде противоречиви сигнали по този въпрос. Не може възродителния процес да бъде определян като правилен по замисъл и неправилен по методите. Няма добър Тодор Живков и лош изпълнител", каза още Костов.

Депутатът от ДПС Лютви Местан заяви, че инициативата на Синята коалиция показва, че темата не е приоритет единствено на партията му.

Според Местан тя трябва да ангажира политическата съвест и позиция на всеки отговорен български политик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

312

Анонимен

преди 12 години

ПОлитиците не спират да унижават народа. Кога урция ще се извини за каквото и да е било???

311

Веселин

преди 12 години

Ей *** (костов), да гниеш в ада дано!

310

Анонимен

преди 12 години

Грешка в Възродителния процес , е че ги остави турците който иска да се прибера пак в България и че не ги изгони всичките с закон , айде в Анадола .

fallback