Снимка: Архив Булфото

Степента на терористична застрашеност на България не е повишена. Това каза главният секретар на МВР Калин Георгиев.

По-рано днес беше разпространена информация, според която групировката Хизбула може да подготвя мащабен атентат срещу израелски граждани у нас.

Провеждат се стандартните процедури и се взимат стандартните мерки за сигурност в страната. Българските служби са в непрекъсната връзка с евроатлантическите структури за сигурност и израелските специални служби. Към момента българските граждани могат да бъдат спокойни, каза Калин Георгиев.

Още по темата

Допълнителните мерки на летището в София са взети от дирекция "Сигурност" на аерогарата. Те касаят проверки на вещи и обекти, но това за МВР са стандартни и рутинни процедури, каза Георгиев.

Днес сутринта на Летище "София" се е състояла работна оперативка с представители на израелската авиокомпания "ЕЛ АЛ", Дирекция "Сигурност" на Летище "София" и представители на Главна дирекция "Гранична полиция", казаха от пресслужбата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Обсъдена е била подадената информация, направена е оценка на риска и са набелязани съответните мерки за сигурност.

Самолетът на "ЕЛ АЛ" е кацнал и след това излетял безпроблемно, посочват от транспортното министерство.

Българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната, съобщиха междувременно от пресцентъра на Министерски съвет.

Израелската служба за борба с тероризма заяви пък тази вечер, че не разполага с конкретна информация относно възможно терористично нападение срещу израелски туристи в България и че те не трябва да се въздържат от посещения в страната, съобщи в. "Аарец".

Службата изтъкна, че първоначалното предупреждение на ръководителя на отдела за сигурност в израелското министерство на транспорта Дани Шенар по този въпрос било направено преди три седмици.

Изявлението на службата за борба с тероризма беше направено няколко часа, след като Дани Шенар заяви пред вестника, че е помолил няколко европейски страни да засилят мерките за сигурност около туристически групи от Израел в хотели и зимни курорти, като изрази безпокойство относно евентуални терористични нападения в българската столица София.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase