Снимка: БТА

Заплатите на миньорите в „Мини Марица-Изток“ са по-високи от на вицепремиера Симеон Дянков. Възнагражденията им били достатъчно високи, за да стават те причина за протест. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов по повод стачната готовност на миньорите, които настояват за по-високи заплати на базата на подписано споразумение. 

"Това, което знам към днешна дата е, че миньорите получават от порядъка на 2300 лева заплата – едни от най-големите заплати. За Нова година им изплатиха 1300 лева бонуси, плюс за храна, и какво ли още не", добави премиерът. 

Той беше категоричен, че не е обещавал нищо на държавното въгледобивно предприятие. По думите му, ако мениджмънтът е обещал нещо и не си го изпълнява, ще го изпъди.

„Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат „ние си искаме парите“, с какво ще вдигнем пенсиите и всичко останало. Искам да кажа, че въглищата са на държавата, на всички българи. Тази година ние вдигаме пенсии, майчински, вдовишки, минимална заплата. Трябват пари за инфраструктура”, мотивира се още Бойко Борисов. 

По думите му в момента миньорите трябва да са много доволни.

Още по темата

"Само благодарение на мен, на моята воля, желание и с големи благодарности към Нона Караджова "Брикел" продължава да работи", изтъкна премиерът. 

Той добави, че няколко хиляди работници в "Брикел" трябва да благодарят на правителството всеки ден, че са им спасили работните места. 

"Ние събираме всяка стотинка с Дянков, за да може да се случат тези проекти, с Барозу съм провел три разговора и затова му благодарих - до минута спази сроковете и ни върна парите, за да си подпреме фискалния резерв, да си имаме пари, за да минем в новата година“, отчете още Борисов. 

Той добави, че все пак сме в демокрация и ако миньорите не са доволни от заплатите си, могат да стачкуват. 

Премиерът заедно със строителния министър Лиляна Павлова и вицепремиера Симеон Дянков направиха днес инспекция на строителните дейности на автомагистрала "Тракия" при пътен възел Нова Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase