Снимка: архив, БТА
fallback

Запазването на финансовата и икономическа стабилност е една от основните цели на правителството през следващата година. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за БНТ, дадено в първите минути на новата година.

Според него през 2012 година ще бъдат пуснати обекти, които "само са мечтани в предишните години, в предишните десетилетия и не са ги направили". 

"Трябва да продължи финансово-икономическата стабилност в страната, да усвоим 4-4.5 млрд. от европейските програми, лятото да пуснем вече цялото метро с Ларгото и с всичките прилежащи части, цялата Южна дъга с естакадите, магистрала "Тракия”" за сезона до Петолъчката. И дано време е добро, може до края на сезона да я вържем цялата, ако позволи асфалтирана. "Меден рудник" в Бургас – голямата естакада, "Дунав мост-2" трябва да го пуснем в експлоатация“, обяви амбициите си премиерът за новата година.

През 2012 година и електронното правителство трябва да заработи на пълни обороти.

"Представяте ли си ние да работим в условия на излишъци или да няма криза? Какво строителство ще бъде. Ние сега строим повече, отколкото в годините, които отчитаха излишъците", добави още Борисов.

Той не пропусна да нападне предшествениците си в лицето на лидера на БСП Сергей Станишев. Борисов заяви, че сега се налага да се взимат пари от фискалния резерв, за да се платят "версиите на Станишев".

"И най-вече българският народ трябва да спести, да съумеем всички ние да спестим 3 милиарда, за да платим борчовете по Белене, половин милиард, влаковете на Сименс, Водното огледало, трябва да платим еврооблигациите на Велчев, догодина по това време трябва да сме заделили вече милиард и половина", оплака се Борисов.

Като грешки, които са били допуснати преди, а неговите министри не трябва да допускат, премиерът посочи енергийните проекти.

"За ядрена централа, за петролопроводи, газопроводи се подписва в пиано-бар, на коляно. И то как го подписват, нали ви го четох договора? Подписваме го, ама, 1 година след това трябва да си изчистим детайлите. Що го подписвате? Все едно на твоя език да го кажа – ще се женя днеска, ама, след 1 година ще започна да спя с жена ми. Това са правили. Ама, след 1 година тя е избягала вече жената", коментира Борисов.

Според него държавата е подписала един неефективен и неизгоден проект като Бургас - Александруполис.

Борисов е категоричен,  България трябва да мислим първо за своите интереси, а не за чуждите.

"Ако възникне екокатастрофа от този проект, кой ще носи отговорност?! Путин или аз?! Милиарди в туризма, които ще се загубят - кой ще носи отговорност - Путин или аз?!", пита риторично премиерът.

Според Борисов 2012 ще е трудна за света, за Европа и за България. Премиерът е убеден обаче, че с трудностите ще се справим, ако сме упорити и проявим търпение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

401

Тоя е кенеф

преди 12 години

Този, от снимката, е ***.

400

rumen221

преди 12 години

СУПЕР БОКО ХА-ХА-ХА ТОЙ Е СУПЕР, АМА КАТО ДАНЪЦИТЕ - БИЛИ СУПЕР НИСКИ ДА, НО ЗА КОГО???- Пари в бюджета няма и няма да има, докато Бизнеса у нас плаща НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ в Европа... - 10% печалба... и само 5% данък дивидент..., а искат да го вамалят на 1%... (В Европа са общо от 40 до 60%)- Бедните и гладните в България плащат едни от НАЙ-ВИСОКИТЕ КОСВЕНИ ДАНЪЦИ в Европа... - 37,5% удръжки от доходите си и веднага още 20% ДДС..., а с другите данъци ОБЩО 65% ОТ ДОХОДИТЕ СИ (в Европа общо около 25 35%)Това се нарича - ОБЪРНАТА СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА ДАНЪЧНА ПИРАМИДА... ОТ КОЯТО СЕ ОТКАЗАХА ДОРИ В САЩ!!!А В ЕВРОПА ВСИЧКИ ЩТРАКАТ С ПРЪСТИ, А НИЕ ГЛЕ-Е-Е-ЕДАМЕ- Дефицита в Германия, Франция и Англия е 8, 11 и 14% , Италия беше 18%, а в Гърция стигна 21%... (напечатани пари без покритие) Тези трилиони евро качват изкуствено доходите от труд... Плаща се за нещо което не е изработено. Това са парите над 100-те% реален труд...- Когато нашият дефицит е 2%, което компенсира инфлацията, то едно "българско" евро е с 8 -12% по-скъпо от "средно-европейското" и 20% по-скъпо от гръцкото...- ОТ ТОВА ГУБИМ СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ДОХОД..., С КОЙТО ХРАНТУТИМ БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ТЕ НИ КАЗВАТ С НЕСКРИТА ПОДИГРАВКА КОНГРЕЙТСЮЛЕЙШЪН, А И ОТ БОСФОРА НЕ ПРОПУСКАТ С - КОНТРЕЙТ-СЮНЕТШЪН (голямо отрязване)- Същото е в САЩ ОТНОВО напечатаха 1.2 трилиона долари без покритие..., чрез които се ограбват целият свят.. ЕТО ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА И ВЕЧЕ СВЕТОВНА ФИНАНСОВА КРИЗА

399

Мутрата каза ше се..

преди 12 години

Боко ще се оправи това е ясно... покрай него и други знайни и незнайни мутри милиционери и олигарси също ще се оправят. Но виж за нас обикновените хора не е много ясна работата най-вероятно ще ни оправят.

fallback