Първанов се срещна с бизнес организации, преди да наложи ветото. Снимка: БТА
fallback

Президентът Георги Първанов наложи вето на промените в Кодекса на труда, които засягат критериите за представителност на работодателските организации.

С промените, приети от парламента на 15 декември, БТПП беше изхврълена от тристранката.
Тогава цялата опозиция се обяви против тях, но след намеса на Симеон Дянков те бяха приети.

Промените в Кодекса на труда въвеждат две нови изисквания за представителност на работодателските организации, от което зависи и участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество - да представляват над 100 000 осигурени на трудов договор работници и дейността им да не е регламентирана със закон.

На търговската палата обаче със закон е възложено издаването на митническите документи за временен внос и износ - т.нар. АТА карнети, както и на някои сертификати.

"С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава.

Тези разпоредби ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации. Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията", пише в мотивите си Георги Първанов, с които връща промените за ново обсъждане в парламента.

Според него влизането в сила на закон, който съдържа съществени противоречия с Конституцията на Република България, с международни актове, по които Република България е страна, и с правото на Европейския съюз, не трябва да се допуска.

Той се обявява против новите критерии за представителност на синдикални и работодателски организации.

"Преобладаващите оценки в периода на прехода за работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество са положителни и няма обяснение защо сега се налага промяна в критериите за представителност.

Непрекъснатите изменения в законовата уредба не са в съответствие с европейския подход за максимална стабилност в нормативната и бизнес средата и създават съмнения за прекрояване на законите съобразно конюнктурни политически интереси", смята държавният глава.

Според него е необяснимо чувствителното увеличаване на изискванията за числен състав на синдикалните и работодателските организации, за да бъдат признати за представителни.

"Увеличаването на необходимия брой членове на синдикалните организации и завишаването на критериите за работодателски организации по отношение на осигурени по трудов договор лица - при постоянен и чувствителен ръст на безработните и обективно намаляване на броя на работниците и служителите, са изисквания, които затрудняват колективното трудово договаряне и социалния диалог", смята президентът.

Според него е нецелесъобразно изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица.
 

"Проблем ще възникне и при представителността на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на българската икономика и чиято представителност ще бъде затруднена в сравнение с представителността на крупните предприятия" пише още в мотивите си президентът.

Той е категоричен, че не може да бъде прието и изискването работодателската организация да не извършва дейности, възложени й със закон или нормативен акт.

"В случая се създава възможност държавата да злоупотребява с права спрямо нежелана от нея като социален партньор работодателска организация, като й възлага изпълнението на определени функции. Такова изискване безусловно би лишило такава организация от възможността да участва в социалния диалог", отсича Първанов.

Според него е недопустимо чрез законодателната уредба властимащите да делят организациите и едностранно да се намесват в установения социален диалог.

Oще по темата
 "Със закона не трябва да се създават предпоставки за  свиване на социалния диалог и да се изключват значими участници. Европейската практика изисква точно обратен законодателен подход – на разширяване на социалното сътрудничество и търсене на максимално широко съгласие, особено в условията на криза. Подобна законодателна политика на въвеждане на ограничения обезсмисля социалното сътрудничество и стимулира разкола и хаоса в държавата", смята още президентът.

Георги Първанов, чийто мандат изтича на 22 януари, наложи вето и на пенсионната реформа, но то беше отхвърлено от управляващите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

БоСимеонов

преди 12 години

Ами още малко ще си имаме президент на републиката. След нова година ще си имаме пресаташе на Бойко Борисов.

80

Разкаял се гербераст

преди 12 години

Плюйте, храчете герберасти! Малко ви остава.

79

bg

преди 12 години

BOLI GO BOIKO ZA PARVANGEI,,,,NIKOI NEMA DA GO POMNI S DOBRO ,,,,,A I MY POKAZAXA 4e OT NEGO NI6TO NE ZAVISI i NE VETO A I DA IDE NA NEBETO NE MY TARSI NIKOI MNENIETO TAI KATO MNOGO ZAKASNEXME DRAGI ZA DA BIE6 SEGA KAMBANATA ,,,POPA E S LINKAL ,,A Tiiiii,,,,,,,,,

fallback