Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Ромите в България са голям резерв на икономиката ни, смята министърът на икономиката Трайчо Трайков. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание в сряда, на което е обсъждана Националната стратегия за интеграция на ромите.

Според икономическия министър трябва да се започне с образованието на ромите.

"Някои от данните вътре навеждат на много сериозни мисли какъв потенциал имаме и с какво да се справим. Например, оказа се, че във възрастовата група до девет години ромите са 20 на сто от населението. Във възрастовата група над 80 години са почти нула процента. Сега, от друга страна, образованието – изключително е малък процентът на хората, които завършват висше образование.

Много е малък процентът на завършващите средно образование и много малък – на основно образование. Икономическа заетост – изключително малък процент хора с работа от икономически активното население. Много често, когато си говорим за локомотив на икономиката, забравяме, че имаме един голям резерв", коментира Трайков.

"Ние тук правим куп неща в образованието и то насила дори – с безплатните закуски, че само тези, на които децата отидат на училище, изплащаме социалните, нали Младенов?", включва се Борисов, като се обръща към социалния министър, който му отговаря положително.

"Всички тези инструменти сме ги приложили и въпреки това отиват, вземат закуските и си отиват", добавя премиерът.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък обобщава основните проблеми -  образование, здравеопазване и жилищна политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

284

хахахаха

преди 12 години

от тия по-големи сме6ници няма били резерв заикономиката те ни изсмукват сас помощите тоя пауни кат резерв ги виждали хахахахахахахаха

283

съгласен с трайчо

преди 12 години

Аз съм съгласен с Трайчо!"Много често, когато си говорим за локомотив на икономиката, забравяме, че имаме един голям резерв", коментира Трайков". Тука кл. дума е ЛОКОМОТИВ - ако е парен, то разбирам какъв резерв виждаТрайчо!

282

НЛО

преди 12 години

Трайков може и НЛО да е видял. Може и те да са резерв за икономиката. Много жилязо имат. Ами дали ще искат и да гласуват за Герб? Хайде още едно заседание на МС да им платим. Може да измислят нещо. Щото тия от БАН нищо не разбират, ама Трайчо знае. И Лъчо мозака знае, тя и Калинка-малинка знае. абе, знаят и това си е.

fallback