Трайчо Трайков. Снимка: БТА

Проектът "Бургас - Александруполис" за България е без енергийно и стратегическо значение. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков аргументира пред Нова телевизия решението на кабинета да се откажем от участие в проекта.

"Основната причина да се откажем от "Бургас - Александруполис" е свързана с това, че първоначалният план за финансиране на проекта не се е получил", обясни министърът.

"Първоначално се говореше за партньорство по една трета за всяка от страните, с гарантирани доставки на нефт и финансиране на проектен принцип. После се оказа, че проекта е половината за руската страна, другата половина - за България и Гърция, за да се гарантират доставките на нефт.

После се оказа, че и това не гарантира икономическата рентабилност за проекта и той не може да се изгради на проектен принцип", коментира още Трайков.

По думите му проектът за нас няма нито енергийно, нито стратегически значение.

Още по темата

"Министерството на финансите е принципал на проекта, защото за България това е транспортен, а не енергиен проект. Инвестициите са над 300 милиона евро за нас, приходите са сравнително несигурни, освен това имаше притеснения от туристическия бранш в района на Бургас", уточни Трайков.

"От екологична гледна точка също има притеснения за "Бургас – Александруполис". Те са у хората в района на Бургас. Причината, с която финансовото ведомство обосновава излизането на страната от проекта обаче, са чисто икономически", подчерта министърът.

"Не мога да коментирам дали проекта би го имало без България, защото това значи чисто нов проект", допълни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase