Плевнелиев и бургаският кмет обсъждат строителни проекти. Снимка: БТА

"2012 година ще бъде най-важната за мен като президент, тъй като не само бързо трябва да подготвим българската програма за развитие 2020 на регионално ниво, но и да я направим такава, че да бъде максимално работеща", заяви Росен Плевлениев при посещението си в Бургас.

От черноморския град започва обиколката на новоизбрания президент, който в следващите две седмици ще посети още шест региона в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе и Плевен.

Целта е да се даде старт на обществени дебати по стратегическите проекти и приоритети в българските региони, които трябва да бъдат реализирани до 2020 г.

"Към всичките седем града ще се отнасяме със специално внимание, за да имаме балансиран регионален растеж. България не може да бъде като Гърция, държава с един огромен 4-милионен град, а останалото да е просто една  подробност. С програма 2020 искаме да се дадат акценти за качеството на живот в тези региони на страната", каза Плевнелиев.

Той допълни, че акцент ще се дава върху регионалната икономика, ще се подкрепят малките и средните предприятия, ще се поощряват зелените проекти, ще се търсят перспективи за създаване на индустрии на местно ниво.

"Опитът показва, че най-добре е да се тръгне отдолу нагоре. Регионите да направят местни дебати, да оформят своите приоритети и след това ние да ги интегрираме в националната програма за развитие", обясни новоизбраният президент.

Той допълни, че през следващата година страната ни ще трябва да договаря по възможно най-ефективния начин еврофондовете и рамката 2014-2020 г. В тази насока Плевнелиев очерта три важни момента, по които президент, правителството и местна власт ще трябва да работят.

На първо място той подчерта, че президентската институция има за ангажимент да създаде национална стратегия за развитие. Вторият акцент е намирането на начини и средства за реализиране на залегналите в програма 2020 проекти. От една страна това ще става по линия на еврофондовете, а от друга чрез националния бюджет и различни механизми на финансиране.

На трето място Плевнелиев посочи, че трябва да се създаде ефективна координация между институциите, да се въведат ясни и строги правила, по които ще се управляват приоритетите на България до 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase