Снимка: архив, БТА
fallback

Синдикатите също носят отговорност, че толкова много години са виждали как влакът лети към пропастта, а не са протестирали. Така премиерът Бойко Борисов коментира организираната за 24 ноември стачка на железниците в „Нека говорят... с Росен Петров” по bTV.

По думите му за спасяване на БДЖ няма друг вариант, освен да се съкратят около 2000 души. Така предприятието ще започне да харчи толкова, колкото произвежда, и няма да се налага държавата да продължава да налива пари в него, смята министър-председателят.

„Истински щях да съм щастлив, ако синдикатите бяха стачкували, бяха казвали, че ако така се управлява, ще дойде ден, в който някой няма да може да вади пари от бюджета”, заяви Борисов.

Той допълни, че има заем от Световната банка от 400 милиона лева, които ще бъдат предоставени на железниците след реформата: „Защо на даден селски кантон трябва да седят 7-8 души, като може с камера да се вдигат и да падат бариерите?”, попита премиерът.

Той обясни планираното повишаване на пенсионната възраст с липсата на средства за изплащане на пенсии. „Държавата вади от парите за училища, здраве, култура, спорт, прехвърляме ги в НОИ, за да се изплатят пенсии. Докога ще го правим? Затова предлагаме увеличението още от 2012 година и се аргументираме”, поясни Борисов.

Според него сегашната икономическа ситуация в Европа и света налага тези мерки: „Ако не го направим ние, ще го направи следващият. Ако и той не се спряви, ще дойде МВФ и ще ни задължат. Защо българите да не покажем на Европа, че можем сами да се контролираме. И на фона на други държави да покажем, че можем да сме една средна европейска държава”.

Oще по темата

По думите му всеки, който твърди, че с тази възраст могат да се покрият липсите, не казва истината: „Ние ако сме истинско дясно правителство, истински европейци, ако носим отговорност, трябва да се направи тази реформа. Сега това е наличното, аз не искам да ги лъжа”.

По този повод премиерът бе категоричен, че социалният министър Тотю Младенов вече е получил символичен жълт картон. Той каза още, че не е доволен работата му и би го сменил, ако се наложи още веднъж да обяснява заради него защо се налага съответната реформа.

„Ролята на министъра не е да се прави на добър. Той трябва да каже и лошите вести. Трябва да обясни защо трябва да се направи така и какви ще са последствията”, заяви министър-председателят.

За сметка на социалния министър, оказа се, че Бойко Борисов е доволен от работата на здравния му колега. А наследникът на правосъдното министерство ще бъде жена, която се ползва с добри отзиви в Брюксел и в България, каза още премиерът.

На въпрос дали се чувства замесен в скандала, избухнал в Атака, Бойко Борисов отговори: „Я да си гледат работата и да си мерят приказките. Да не съм го завел аз доведеният му син у тях заедно с майка му. Това, което правим, е правилното. Янев го разбра и коригира поведението си. Жена, деца, любовници... ".

"С Волен Сидеров съм бил приятел. Не съм си позволил да кажа нещо лично за него. Но сега да ме обвинява за семейните си проблеми ми идва в повече”, отсече премиерът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

680

до 725

преди 12 години

Синдикати в Нефтохим си има, и си действат.

679

космонавт

преди 12 години

На крива ракета,космосът и пречи.Ето,синдикатите са виновни за лошото управление на едно търговско дружество с 100% държавно участие.Нали управляващото тяло на това дружество/БДЖ/ се назначава от М-вото на транспорта,т.е. отминистъра на транспорта,който е личен избор на министър-председателя.

678

до 724 от 719

преди 12 години

Но си мисля ,че е работа на синдикалистите да са навреме там където има професионални нарушения........

fallback