Снимка: БТА

"Дълбоко убедена съм, че темата за детето трябва да стои на вниманието на семейството, на цялото гражданско общество, но и да бъде приоритет на всеки действащ политик".

Това каза шефката на парламента Цецка Цачева на откриването на публично обсъждане в Народното събрание на проекта за Закон на детето.

Председателят на НС приветства работата на социалното министерство по законопроекта като негов автор и отбеляза, че проектът за закон е в пълен синхрон с Конвенцията за правата на детето за ООН.

По думите ѝ в световен мащаб той отговаря на ценностите на грижата за детето.

Цачева отбеляза, че за първи път законодателно се уреждат превенцията на рисковете и подкрепата към семейството за отглеждането и развитието на детето.

Тя оцени положително специалните мерки и грижи за децата с увреждания, изоставените деца и тези от рисковете групи.

Сред акцентите в новия закон, представени на форума, са глобите за родители, които системно оставят децата си до 8-годишна възраст без надзор (до 1000 лв.), санкциите за търговци, които продават алкохол и цигари на деца (до 8000 лв.), забраната за разкриването на самоличността на деца – жертви на престъпления, сексуално посегателство и трафик и въвеждането на санкции (до 2000 лв.).

Още по темата
Проектозаконът забранява още деца до 3 години да бъдат настанявани в социални домове. Целта според авторите на закона е децата да бъдат отглеждани в приемни семейства.

В законопроекта е предвидено още на мястото на съществуващата Държавна агенция за закрила на детето да бъде създадена Комисия по правата на детето към Министерския съвет за координация на политики, мониторинг и контрол по правата на детето.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова съобщи, че до края на месеца законопроектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase