Снимка: БТА
fallback

Проучванията за наличие на шистов газ са първата крачка, която може да доведе до енергийна независимост на страната, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на кръгла маса в БСК, посветена на шистовия газ.

"В условията на криза е още по-важно да проучим всички резерви, с които разполагаме", аргументира се той.

Oще по темата

Според Трайков, ако бъде доказано, че е икономически обоснован добивът на шистов газ, то това ще е вариант за диверсификация на енергийните източници, ще се разкрият нови работни места.

"Ще получат нов тласък и традиционно силни отрасли в българската икономика като химическата промишленост например, които са обвързани с цените на енергоресурсите", смята той.

По думите му в момента среднопретеглената цена на природния газ от внос у нас е 475 долара, а цената на газа, добит по новата технология - от шисти, в Полша е около 270 долара, а в САЩ - между 140 и 250 долара за 1000 куб. метра.

Пред журналисти Трайчо Трайков коментира, че все още не са приключили преговорите с американската компания "Шеврон" за подписване на договор за проучване на шистов газ у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

310

Хора от Народа

преди 12 години

Когато му чух коментара за Шистовия Газ у нас,тва мръсно прасе много ме издразни!!!Като обича да прай *** на Шеврон,да си ги прай,ама без да ми хвърля *** по телевизията и да ми казва,колко било добре за България!!!

309

Бесило

преди 12 години

За всички национални предатели бесилото или разстрел като Чаошеско. Историята ще ви запомни като безкрупулни демонизирани убийци.

308

444

преди 12 години

ПИСНА МИ ОТ БЕЗОБРАЗИЯТА ИМ,ГАДНИ ДОЛНИ КРАДЦИНЯКОИ ИДВА ЛИ С МЕН ДА ГИ ЗАМЕРВАМЕ С КАМЪНИ

fallback