Министерският съвет. Снимка: Булфото

Кабинетът закрива Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и създава нова Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", която ще бъде подчинена на Министерството на транспорта.

Щатът на досегашния Държавен резерв е около 600 бройки, а новата агенция ще има щат само от 39 души, обясни след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков.

Според евродирективите от 2006 г. единственото изискване за съхраняване на запаси в държавата е към тези за нефт, и затова се създава новата агенция, обясни той.

Останалите дейности от Държавния резерв ще бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната и МВР, съответно за военно време и за мирно време.

Все още се обсъжда дали да не бъдат прехвърлени функции и на земеделското министерство във връзка с резерва от зърно и друга продукция.

„Има общи европейски запаси, които се поддържат в различни страни на Европа по квоти, включително и в България има такива запаси. Там всъщност политиката е на европейско ниво. И ние сега имаме възможност да решим дали да разчитаме, както голяма част от Европа, само на тези общоевропейски запаси, или на нас ни трябват допълнителни – специфични само за България запаси, както е в момента“, обясни той.

„Един вид държим два вида запаси. Аз се надявам, че в оптимизацията, която ще се получи, ще имаме хем по-добро качество, хем ще се използва по-малко ресурс, ако се разчита на европейската политика в тази област“, разтълкува промените Дянков.

Според финансовия министър има стоки, чието поддържане на склад е „изживяло времето си“ и е напълно възможно да бъдат премахнати излишните запаси.

С тежката задача да изчисли кои активи да се поддържат и кои не, както и да ги разпредели по министерства, ще се нагърби специално създадена ликвидационна комисия. За да извърши този анализ и да прехвърли резервите, комисията ще има точно една година.

Още по темата

Що се отнася до новосъздадената Изпълнителна агенция "Нефт и нефтени продукти", тя ще е правоприемник на съществуващата в момента държавна агенция, т.е. всички договори и търговски отношения с трети лица и фирми ще бъдат и неин ангажимент, а допълнителните споразумения ще се поемат от ресорните министерства.

„Една малка част от щата на настоящата агенция ще се премести към съответните министерства, за да поддържа тези договори“, обясни Дянков.

Тъй като и в момента в МО и МВР се поддържат допълнителни резерви, те ще бъдат окрупнени, като към собствените им се включи и държавният резерв.

Съответно звената в министерствата, които ще съблюдават за окрупнения резерв, ще бъдат подсигурени с по 10-15 служители от структурата, която ще се закрие.

Така по думите на Дянков общият нов щат на всички ангажирани с дейността за съхраняване и поддържане на резерва няма да надвишава 80 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase